Aten/Oslo: Deler av finansmarkedene i Hellas roet seg da EU-ministrene møttes i forrige uke, men etter at forhandlingene brøt sammen, har optimismen falt.

Markedene er nervøse før dagens nye toppmøte mellom finansministrene i EU, hvor forhandlingene om Hellas statsgjeld skal tas opp igjen.

Mandag endte børsen i Aten ned 3,8 prosent. Samtidig steg rentene på gresk statsgjeld med tre års løpetid med rundt 1,3 prosentpoeng til 17,1 prosent mandag ettermiddag.

Den kraftige renteoppgangen er et uttrykk for økt usikkerhet rundt landets evne til å betjene statsgjelden.

Dagens møte er satt som siste frist for at Hellas forlenger dagens kriseavtale. Avtalen utløper i slutten av måneden, og etter den tid skrur i så fall troikaen kranen igjen.

De fleste grekerne DN har snakket med er tydelige på at et «grexit» ikke er ønsket. Søndag samlet mange seg til demonstrasjon foran parlamentsbygningen i hovedstaden.

– Jeg håper på en løsning som er til det beste for Hellas, sa Theodore Vassilakis (74), eier og styreleder i det greske flyselskapet Aagean, til DN i går.

Mange grekere mener EU er avhengig av dem, og tror derfor ikke at landet vil bli kastet ut av EU i etterkant av mandagens forhandlinger.

Kritisk

Mens Brussel ønsker en forlengelse av låneprogrammet og reformkravene som følger det, vil den greske regjeringen ha en overgangsløsning mens en helt ny reformplan forhandles fram.

– Vi skal motstå alle løsninger som er feil for Hellas og feil for Europa, uansett konsekvensene, skriver Hellas' finansminister Yanis Varoufakis  i The New York Times.

Finansminister Wolfgang Schäuble i Tyskland er ikke optimistisk. Han krever at regjeringen i Hellas samarbeider og aksepterer minstekravene for støtte fra euro-partnerne for å unngå at landet  trer ut av eurosamarbeidet, såkalt «grexit».

- Jeg er skeptisk til mulighetene for en avtale, men vi vil få en rapport i dag og så får vi se. I eurolandene er det det stor støtte for å hjelpe Hellas til å hjelpe seg selv. Spørsmålet er om Hellas også vil det, sier Schäuble til Deutschlandfunk.

Kommentarene hans ble gjentatt som ekko fra kollegene fra Malta til Frankrike, og utløste børsfall for greske aksjer, skriver Bloomberg Business.

Dersom partene ikke kommer til enighet og signerer en avtale innen neste lørdag, 28. februar, kan Hellas gjeldssituasjon utløse en kjedereaksjon som kan sette landets euromedlemskap i fare.

- Det er liten tvil om at dette blir utfordrende, skriver økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets i dagens morgenrapport fra meglerhuset.

- Rom for skuffelser

Siden ministrenes forrige møte, har det imidlertid versert ulike uttalelser som kan trekke i retning av at partene kan klare å finne fram til et kompromiss.

- Ryktene går ut på at man kan forlenge den eksisterende gjeldsavtalen med troikaen, men kalle forlengelsen en mellomfinansiering istedenfor en forlengelse slik at den greske statsministeren ikke taper ansikt overfor sine velgere, forklarer sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten mandag.

Hun understreker imidelrtid at ingenting er avgjort.

- Her er det åpenbart rom for skuffelser, legger hun til.

Norges ambassadør: - Tror grekerne ønsker en avklaring
00:00
Publisert:

LES OGSÅ: -Superdag for norsk vindkraft

Fredriksen og Trøim får pris av Putin

Høyeste oljepris på nesten to måneder  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.