– Da sa jeg helt tydelig ifra om at jeg opplevde denne oppgaven som umulig. Det er kun styret i Helse Midt-Norge som har ansvar og myndighet til å ansette og avsette den administrerende direktøren, sier Holte til NRK.

– Jeg kunne ikke tenke meg å sitte i et styre der oppgavene blir bestemt av en overordnet myndighet, forklarer hun.

Tirsdag sa Høie til NTB at Holte trakk seg fordi hans departementet hadde mottatt bekymringsmeldinger for hvordan helseforetakets administrerende direktør, Trond Michael Andersen, ledet det regionale helseforetaket.

– Jeg opplever nå at departementet prøver å gi en annen versjon enn det som er min opplevelse. Derfor går jeg nå ut med min versjon, sier Holte.

Opprettet varslingssak

Helseministeren, som for tiden besøker Massachusetts General Hospital i Boston, sier til NTB onsdag ettermiddag norsk tid at hans departementet fikk et varslingsbrev fra de tillitsvalgte i forrige uke.

– Det gikk på styreleders håndtering av gjentatte bekymringsmeldinger fra dem og utfordringer med lederskapet i Helse Midt-Norge. Det var alvorlig og jeg ga det status som en varslingssak, sier han på telefon fra Boston.

I løpet av helgen hadde han flere samtaler med styrelederen om saken.

– Gjennom samtalene kom det klart fram at det var uenighet om både alvoret i situasjonen og hva som måtte til for å bringe dette inn i et nytt spor. På bakgrunn av det, valgte Holte på eget initiativ å trekke seg som styreleder, sier statsråden.

Det er første gang han har fått en slik sak på et styre siden han ble helseminister.

– Dette går på håndteringen av en alvorlig utfordring knyttet til ledelse, forklarer Høie.

Ny styreleder

Departementet har allerede startet arbeidet med å finne en ny styreleder og regner med å få en på plass før november. Det sittende styret, der nestleder Ola Strand er konstituert som styreleder, har også påbegynt jobben med å finne en ny administrerende direktør.

– Helse Midt-Norge står foran viktige oppgaver. Det er helt sentralt at regionen i denne situasjonen har en ledelse som har legitimitet og styringsautoritet. Det å lede de fire helseregionene er kanskje blant de mest krevende ledelsesoppgavene i Norge, men Helse Midt-Norge er ikke vanskeligere enn de andre.

Bent Høie besøker sykehuset i Boston for å få inspirasjon, informasjon og kunnskap som han og hans departement skal bruke i arbeidet med de to stortingsmeldingene om primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten som de arbeider med. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.