I lørdagens utgave av DN langer helseminister Bent Høie ut mot sykehusene.

Leger og kirurger bruker ikke ny kunnskap og nye metoder, hevder blant annet Høie. Helse Bergen-sjef og styreleder for Oslo universitetssykehus, Stener Kvinnsland, er ikke i tvil om at dette er et problem i dagens Helse-Norge.

- Det er absolutt ingen ny problemstilling. Det er betydelig konservatisme og tar tid før ting blir tatt i bruk, sier han til DN.

«Ikke uenig»

Problemstillingen handler både om hvordan systemet får tak i ny kunnskap samt hvordan denne kunnskapen vurderes av en sykehusledelse og andre, understreker Kvinnsland.

- Her tenker nok helseministeren også på at det er for stor variasjon mellom hvordan ting gjøres fra sted til sted. Det er en annen side ved dette, sier han.

Høies kritikk av norske sykehus går videre på at kapasiteten ved operasjonsstuene utnyttes for dårlig. Han hevder også at pasienten påføres unødig smerte, og krever endringer på at leger tar avgjørelser på vegne av pasienter uten at pasientene selv er med på vurderingene.

- Sykehusene må organiseres veldig annerledes når man skal ta begrepet «pasienten i sentrum» på alvor, sier Høie.

Kvinnsland mener uttalelsene er i tråd med et felles mål om en mer pasientrettet helsetjeneste.

- Vi er kjent med synspunktene og er slettes ikke uenig, men det tar tid å endre et slikt system, sier sykehustoppen.

«Tar tid»

At helseministeren ønsker forandring, mener han er «flott».

- Vi lever i en tradisjon og det tar tid å forandre på vaner og endre roller. Nå jager Høie opp tempoet, og vi må bare forsøke å bevege oss fortere i riktig retning, sier Kvinnsland.

- Stemmer det at pasienter har lite grad av medbestemmelsesrett på norske sykehus i dag?

- Undersøkelser viser at pasienter klart gir uttrykk for at systemet er i bedring, men fortsatt etterlyser de en mer deltakelse på egne vegne, svarer han.

I lørdagens utgave av DN sier konstituert direktør Daniel Haga i Helse Midt-Norge at spørsmålet om bruken av ny kunnskap ikke bare handler om legenes vilje, men at det også har et bevilgnings- og økonomisk perspektiv. Legeforeningens leder Hege Gjessing mener dette er «et systemspørsmål som må løses på høyt ledernivå».

Les også:
- Markedet som bestemmer
DNB kutter renten
Rekordsalg av nye biler i 2014 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.