I lørdagens utgave av DN langer helseminister Bent Høie ut mot sykehusene.

Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen støtter mange av synspunktene, men reagerer på at Høie går ut og offentlig kritiserer norske leger og kirurger.

- Jeg er helt enig i at kapasiteten i norske sykehus utnyttes for dårlig. Jeg mener også at pasientene må få raskere behandling ved at operasjonsstuene etter hvert er åpne på kveldstid, sier Micaelsen.

- Det er riktignok helseminister Høie (H) sitt ansvar å få dette til. Han vil ikke få til reelle endringer til beste for pasientene ved å offentlig kritisere de som skal gjennomføre endringene for han, mener Ap-politikeren.

«Viktigste oppgave»

Micaelsen synes det også er spesielt at kritikken kommer samme uke som Høies første «skikkelige» sykehusbudsjett settes ut i live.

- Dette er et budsjett hvor Høie er langt fra å levere på det han selv har lovet norske pasienter når det gjelder bevilgninger til kapasitet, utstyr og så videre, hevder Micaelsen og fortsetter:

- Høie har gjennom fjoråret brukt sine beste fagfolk til å utrede «Fritt behandlingsvalg». Det er kanskje på tide å kutte ut byråkratiske prestisjereformer og begynne å konsentrere seg om en av sine viktigste oppgaver som helseminister: Å lede norske sykehus.

Forskjeller

Sykehustoppene Stener Kvinnsland i Helse Bergen og Daniel Haga i Helse Midt-Norge er ikke i tvil om at norske sykehus må organiseres annerledes.

Overfor DN viser de til sammensatte problemstillinger og det faktum at det tar tid å endre et inngrodd system. Legeforeningens leder Hege Gjessing understreker på sin side at legene ikke kan lastes for at ny kunnskap om behandlingsmåter ikke tas i bruk like raskt overalt.

De som sitter med ansvaret har en stor utfordring med å forklare hvorfor det tildels er ganske store forskjeller mellom avdelinger og sykehus, fastslår Micaelsen.

- Jeg mener du skal ha gode svar på hvorfor du som leder tillater enten mye lenger ventetid eller at annen type behandlingsmetodikk benyttes. Men igjen: Nå har Høie vært helseminister i 14 måneder og det er kanskje på tide å bruke mesteparten av tiden på dette og ikke reservasjonsrett og «Fritt behandlingsvalg», som blir så byråkratisk at ingen forstår om det skal virke eller ikke, sier han.

Les også:
Nedringt etter rentekutt
 (Bisbuzz)
- Markedet som bestemmer  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.