Omega 3, som blant annet finnes i tran, kan forebygge schizofreni og psykoser i lang tid etter at man har tatt tilskuddet, viser en ny studie.

I opp til syv år etter at man har tatt omega 3 i minst tolv uker vil unge mennesker som er i risikogruppen, ha en redusert risiko for å bli rammet av tilstanden. Det viser en studie der gruppen som fikk omega 3 er sammenlignet med en gruppe som fikk placebo.

En person med schizofreni viser symptomer på sosial tilbaketrekking, mister kontakten med virkeligheten, får vrangforestillinger og hallusinasjoner.

Sykdommen rammer blant annet ungdommer, og det er få behandlingsformer.

Forskere har lenge visst at pasienter med schizofreni har et lavere nivå av enkelte fettyper, spesielt omega 3 og omega 6, i cellemembranene.

Paul Amminger ved universitetet i Melbourne har tidligere vist at man ved å innta visse fettsyrer kunne forsinke et første utbrudd av psykose hos risikogrupper. I oppfølgingsstudiet oppdaget forskerne av kun 10 prosent i forsøksgruppen utviklet psykoser, mens dette skjedde med 40 prosent av dem som var i placebogruppen.

– Men vi trenger en ny gjennomgang av resultatene, og flere kontrollstudier er på gang, siden gruppen av forsøkspersoner kun var på 81 personer, sier Amminger til AFP.

Les også:
Norwegian leaser ut 12 fly
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.