Investeringsselskapet Triton kjøper det skandinaviske private helseforetaket Aleris for 2,8 milliarder svensker kroner, nær 2,6 milliarder norskkroner. Den Stockholmsbaserte helsegiganten er Norges største private helseaktør.

Privat helsegigant

Oppkjøpet gjelder omkring 100 sykehus- og røntgenvirksomheter i Norge, Sverige og Danmark med til sammen 3300 medarbeidere.

– Overgangen til nye eiere betyr nye muligheter for oss i Aleris – og for våre pasienter. Triton har nyttig ekspertise og erfaring, mens Aleris har topp medisinsk kompetanse og dyktige medarbeidere innen en rekke medisinske disipliner. Sammen skal vi skape en enda bedre plattform for å levere høykvalitative og innovative helsetjenester til våre nærmere én million pasienter, sier Aleris Norge-sjef Mia Gundstrøm i en melding fredag.

Mia Gundstrøm
Mia Gundstrøm (Foto: Selskapet)

Triton er et investeringsselskap som i dag eier 38 virksomheter med til sammen 73 000 medarbeidere. Selskapet ble etablert i 1997 og har gjort flere enn 70 investeringer siden 1999.

– Vår oppgave blir nå å gi Aleris' kompetente medarbeidere og ledelse de beste forutsetninger for å fortsette utviklingen av Skandinavias ledende private helseforetak, sier Triton-direktør Peder Prahl.

Jan Pomoell
Jan Pomoell (Foto: Triton)

Triton vil nå bruke erfaringene som eier av helseforetakene Ambea og Mehiläinen til å styrke Aleris' posisjon ytterligere.

- Det nordiske helsetjenestemarkedet er usyklisk, og vi ser muligheter for ytterligere konsolidering og digital transformasjon. Triton vil være en aktiv og ansvarlig eier, supplerer Jan Pomoell, som leder Tritons helseinvesteringer.

«Ikke tilfredsstillende»

Patricia Industries, del av Investor AB og kontrollert av den svenske Wallenberg-familien, selger seg dermed ut av Aleris etter 10 år som eiere, fremgår det i meldingen.

Johan Forssell
Johan Forssell (Foto: Investor AB)

Toppsjef Johan Forssell i Investor AB sier i en separat melding fredag at Aleris har utviklet seg bra siden Wallenberg-selskapet gikk inn som eiere i 2010, men at den finansielle utviklingen ikke har vært tilfredsstillende.

– Gjennom denne transaksjonen frigjør vi ressurser som kommer til å bli brukt til å utvikle våre sterke plattformer i Patricia Industries, sier Forssell i meldingen.

Der fremkommer det også salgssummen justert for gjeld på rundt 550 millioner svenske kroner og forventede transaksjonskostnader på 200 millioner kroner, er på to milliarder svenske kroner.

Virksomheten «Doktor24» vil også holdes adskilt fra transaksjonen og fortsatt være eiet av Patricia Industries.

Omsorgsvirksomheten får igjen samme eier

Aleris solgte tidligere i år helse- og omsorgsvirksomheten Aleris Omsorg til helsegiganten Ambea, som også er eid av Triton. Virksomheten ble deretter omdøpt til «Stendi».

Salgssummen for Aleris Omsorg var på nivå med dagens transaksjon, 2,6 milliarder svenske kroner, cirka 2,4 milliarder norske.

Omsorgsvirksomheten leverer tjenester innen eldreomsorg, barnevern og psykisk omsorg, mens Aleris Helse driver hovedsakelig innen spesialisthelsetjeneste og radiologi.

Salget i januar 2019 gjaldt da totalt 305 virksomheter med nærmere 6000 medarbeidere i Sverige, Norge og Danmark.

Saksøkt av ansatte

Det er også Aleris' omsorgsvirksomhet som har kommet i søkelyset for bruk av midlertidige ansatte og innleide konsulenter, som mener at de i praksis har vært fast ansatte.

Slik arbeidsforholdet har vært organisert har de dermed gått glipp av av rett til pensjon, ferie, overtidsbetaling og helge- og helligdagstillegg.

I et søksmål krever en gruppe som har vært ansatt som selvstendig næringsdrivende i snitt 1,3 millioner kroner tilbakebetalt i tapte tillegg og ytelser.

Aleris har motsatt seg dette, og frykter et skred av millionkrav dersom selskapet taper.

Saken er pågående for norsk rett.

Skandinavisk milliardbutikk

Aleris er Norges største private helseforetak med sykehus, medisinske sentre og røntgenavdelinger over hele Norge, fra Tromsø i nord til Lillesand i sør.

Aleris Sykehus og Røntgen Norge, samt norske hovedkontor i bydelen Frogner, Oslo.
Aleris Sykehus og Røntgen Norge, samt norske hovedkontor i bydelen Frogner, Oslo. (Foto: Aleris)

Helseforetaket tilbyr diagnostikk og behandling innenfor en rekke medisinske fagområder, både på vegne av det offentlige og til private pasienter.

I Norge har Aleris 1100 medarbeidere og omsetter for 1,5 milliarder i året. Helsekonsernet, som har hovedkvarter i Stockholm, omsetter for på 4,4 milliarder svenske kroner totalt.

Eierskiftet forutsetter behandling av konkurransemyndighetene, og ventes fullført i tredje kvartal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.