Dagens anbefalte maksgrense for alkoholinntak per uke ligger på ni alkoholenheter for kvinner og 14 enheter for menn i Sverige, akkurat som i Norge. Men anbefalingene fra 2005 er ikke basert på forskning som beviser at menn tåler alkohol bedre enn kvinner og derfor kan drikke mer, skriver Svenska Dagbladet.

Overlege Sven Andréasson ved Beroendecentrum Stockholm var en av dem som vurderte grensene i 2005. Han foreslår nå at menn burde ha samme grense som kvinner, eller sågar enda lavere:

– Egentlig burde kanskje kvinner ha en litt høyere grense enn menn ettersom de synes å takle alkoholen bedre, sier Andréasson.

Flere land har endret grensene

Han sier dagens grenser verken bygger på ekspertanbefalinger eller systematisk gjennomgang av kunnskap.

– Vi gjorde en gjennomgang av de retningslinjene som fantes da, og de landet på verdier i den størrelsesorden som vi anga.

Både Australia og Storbritannia har allerede utjevnet alkoholgrensene, slik at anbefalt maksinntak er likt for kvinner og menn.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.