Mens europeiske land som Frankrike og Tyskland nå opplever en ny smitteoppblussing, har Sverige klart å få ned tallene og unngå nye store nye smittetall. Dette på tross av at de ikke har innført nedstenginger.

– Vi er ett av få land med begrenset smittespredning, forteller generaldirektør Johan Carlson i Folkhälsomyndigheten til Svenska Dagbladet.

Johan Carlson er generaldirektør i Folkhälsomyndigheten i Sverige.
Johan Carlson er generaldirektør i Folkhälsomyndigheten i Sverige. (Foto: Claudio Bresciani/TT News Agency/NTB Scanpix)

Over 25 millioner mennesker har fått påvist koronasmitte på verdensbasis, og over 840.000 har dødd av viruset. Landene som er verst rammet er USA, Brasil og India.

Sverige innførte aldri de store restriksjonene og nedstengningene slik mange andre land gjorde, noe som medførte til umiddelbart høye smitte- og dødstall.

Per nå har 83.958 personer fått påvist koronasmitte i Sverige og 5821 har dødd av viruset, ifølge Worldometers. Men nye smittetall er på vei ned i Norges naboland, ifølge den ferskeste statistikken til svenske helsemyndigheter.

Til sammenligning er smittetallet i Norge på over 10.631 og 264 dødsfall.

– Vår vurdering har vist seg å være riktig. Strategien må vare over tid. Vi er et av få land med en begrenset smittespredning, i motsetning til flere land i Europa der smitten kommer kraftig tilbake. Jeg kaller det champagnekorkeffekten, sier Carlson.

Hyller svensk strategi

I det australske radioprogrammet Magic Talk kunne lyttere høre WHO-ekspert og spesialrådgiver David Nabarro vise til Sverige for hvordan New Zealand skulle håndtere nye smittetallet.

Nabarro mente at helsemyndighetene i New Zealand ikke burde ha stengt ned byen Auckland – en by med 1,6 millioner mennesker. Auckland er nå under full «lockdown».

– Vi må bevege oss vekk fra lockdown, for å kunne klare å leve med viruset. Myndighetene burde istedenfor ha på plass ressurser for smittesporing og oppfordre til at folk burde leve som normalt.

Statsepidemiolog Anders Tegnell i Sverige er mannen bak den kontroversielle svenske koronastrategien.
Statsepidemiolog Anders Tegnell i Sverige er mannen bak den kontroversielle svenske koronastrategien. (Foto: Mattias Ahlm)

– Forstyrrelsene for folks liv burde være minimale, sier Nabarro.

Samtidig forteller Nabarro at når land nå møter på økt smitte bør heller se på hvordan Sverige har håndtert korona. Da nevner han at landet har klart å få ned smitten uten store inngrep.

– Det viktigste man kan lære av Sverige er at folk stoler på myndighetene og myndighetene stoler på folk.

Oppblussing i Frankrike og Tyskland

Fredag registrerte franske helsemyndigheter 7000 nye smittetilfeller. Det er en kraftig økning fra de siste tre månedene.

Ifølge helsemyndighetene betyr dette at 20 prosent av franske regioner har 30 positive tester per 100.000 innbyggere.

Tendensen har ført til at den franske presidenten Emmanuel Macron forteller til franske medier at han ikke utelukker en ny nedstenging, men at han vil gjøre alt i sin makt for å unngå å stenge ned. Det melder Euronews.

Samtidig ble de innført maskepåbud i Paris på fredag, og i flere franske regioner må folk ha på ansiktsmaske på jobb fra tirsdag.

Etter en ny smitteoppblussing de siste ukene, bestemte tyske myndigheter seg for på nytt å forby store samlinger av folk. Forbudet vil gjelde frem til 31. desember.

Det kommer etter det for én uke siden ble registrert 2034 nye smitte tilfeller på en dag – høyest tallet siden april.

Folk risikerer også bøter på 50 euro hvis de ikke har på maske på offentlig transport. Påbudet har de siste dagene ført til massive protester i hovedstaden Berlin. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.