Superresistente bakterier er på fremmarsj i hele verden og utgjør en stadig økende trussel mot folkehelsen, også i de nordiske landene.

En ny undersøkelse fra den danske Fødevarestyrelsen, tilsvarende det norske Mattilsynet, viser at 48 prosent av dansk svinekjøtt som er til salgs i butikkene inneholder antibiotikaresistente MRSA-bakterier, skriver Ingeniøren. For kjøtt fra andre land var andelen 28 prosent.

I alt ble 305 pakker med svinekjøtt fra konvensjonell svineproduksjon som var til salgs i danske butikker undersøkt. Forrige gang man foretok en tilsvarende undersøkelse i 2011 var bare ti prosent av det danske kjøttet infisert med resistente bakterier.

- Det er en voldsom økning som avspeiler den store utbredelsen av MRSA i konvensjonell svineproduksjon, sier professor Hans Jørn Kolmos til Ingeniøren. Han er forskningsleder for klinisk mikrobiologi ved Odense Universitetssykehus.

De danske helsemyndighetene har ifølge nettstedet nedprioritert slike målinger de siste årene da de anser at MRSA-bakterier i kjøtt ikke smitter mennesker som spiser eller håndterer kjøttet. Ifølge danske myndigheter er det først og fremst arbeidere i landbruket og på slakterier som arbeider med griser som blir smittet.

- Ikke det samme som null risiko

Det beroliger imidlertid ikke professor Kolmos.

- At kjøtt ikke er den dominerende smittekilden er ikke det samme som å si at risikoen for å bli smittet er null. For det er den altså ikke. Det er påvist en smittevei fra kalkuner til mennesker som helt klart er skjedd gjennom kjøttet, påpeker Hans Jørn Kolmos overfor Ingeniøren.

I en undersøkelse fra 2014 inneholdt rundt halvparten av kalkunfiletene i norske butikker antibiotikaresistente bakterier. Da uttalte forsker Anne Margrete Urdahl ved Veterinærinstituttet at hun selv er svært nøye med hygienen når hun tilbereder kylling hjemme.

– Jeg fisker med gaffel rett opp fra pakken og opp i pannen. Og skal jeg skjære opp kjøttet, er jeg nøye og vasker godt det jeg har brukt med en gang, inkludert egne hender selvsagt.

Ifølge den siste kartleggingen i Danmark er det kun seks prosent av økologiske griser som er smittet med MRSA-bakterier, mot 68 prosent for besetningene av slaktesvin fra konvensjonell produksjon. I butikkens kjøledisker var imidlertid 32 prosent av det økologiske svinekjøttet smittet, noe som tyder på at kjøtt også blir smittet på slakteriene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.