- I dagens samfunn er det mye lettere å bli syk og overvektig enn å holde seg sunn og frisk, sier Gunhild Stordalen, lege og stifter av organisasjonen Eat, til DN.

Tirsdag åpnet hun et seminar under Arendalsuka om barn og unges helse. Her etterlyser Stordalen flere tiltak fra kommunepolitikerne.

- Lokalpolitikerne må jobbe for å hindre at barn og unge blir «sukkerslaver», sier Stordalen og utdyper:

- Kommunene har stor beslutningsmakt på en rekke områder som påvirker folkehelsen. De kan blant annet bedre mattilbud og fysisk aktivitet i barnehager, skoler og SFO samt bygge og vedlikeholde idrettsanlegg.

- Må gjøre mer

Helseminister Bent Høie er enig i at lokalpolitikerne ikke gjør nok for å forebygge overvekt blant barn og unge.

- Kommunene må gjøre mer. Å være lokalpolitiker er litt som å være samfunnsdoktor: Man må bli flinkere til å forebygge skader før de oppstår, sier han til DN.

Helseministeren mener det spesielt er behov for mer tilrettelegging av fysisk aktivitet. 

- Jeg tror også det er viktig at kommunene lærer av hverandre. Drammen kommune er et eksempel til etterfølgelse. De har nå innført en time obligatorisk aktivitet i skoletiden, sier Høie.

- Men er det lokalpolitikernes skyld at fedme blant barn og unge øker?

- Lokalpolitikerne har et samfunnsoppdrag de må oppfylle, men det øverste ansvaret er hos foreldrene. Det hjelper lite med en ny sykkelvei hvis foreldrene fortsatt kjører barna til skolen.

- Har kommunene økonomi til å innfri slike løfter?

- Jeg mener de økonomiske forutsetningene er tilstede, svarer helseministeren.

Peker på klasseskiller

Hege Gjessing, avtroppende president i Legeforeningen og nestleder i EATs faglige rådgivende styre, understreker alvoret:

- Hvis utviklingen fortsetter, vil en tredel av den norske befolkningen være overvektige innen 2030, ifølge Verdens helseorganisasjon, påpeker hun.

- Vi har ikke klart å bekjempe klasseskillene når det gjelder helse i Norge, noe som går hardt utover barn og unge. Til nå har politikere skygget banen. De klarer ikke treffe de som trenger det aller mest, sier Gjessing.

Gunhild Stordalen mener også lokalt næringsliv har et ansvarfor å gjøre det enklere for barn og unge å ta sunne og bærekraftige livsstilsvalg. I juni lanserte hun samarbeidsprosjektet «Eat move sleep» sammen med Norges Fotballforbund og Bama. Målsetningen er å fremme et sunt kosthold, fysisk aktivitet og søvn.

- Vi står overfor en folkehelsekrise av livsstilssykdommer, som i de fleste tilfeller kan forebygges ved en sunnere livsstil. Vi må starte tidlig, med barn og unge – og jobbe tverrfaglig og sektorovergripende, sier Stordalen.

Les også: Dobling for Stordalen

Se DNtv: - Enhver bilimportørs store, våte drøm

-Enhver bilimportørs store, våte drøm
Opels nye Astra hadde i dag snikpremiere i Norge.
02:09
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.