Helseminister Bent Høie sier at hans statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg har drevet frem det nye forslaget i «rekordfart».

Aldersgrensen for å beholde autorisasjon for helsepersonell økes med fem år – fra 75 til 80 år. Forslaget har først og fremst betydning for privatpraktiserende spesialister. Forslaget sendes ut på høring i neste uke.

Heving av aldersgrensen fra 75 år til 80, er bare et steg på veien ifølge Høie og Heiberg: På sikt mener den helsepolitiske ledelsen at aldersgrense må forsvinne.

Utløpsdato

– Vi er ikke gått ut på dato alle sammen. Vi har rett til å bli vurdert som enkeltmennesker. Å flytte grensen til 80 år, er ikke fullgodt, men det går i riktig retning, sier Heiberg, som selv er psykiater.

– Mange vil vel lure på om helsetilstanden til en 80 år gammel lege er tilfredsstillende?

– Ja, det er jo derfor det har vært så vanskelig å få til endringer. Men man har ikke kunnet påvise noen problemer av aldersgrensen på 75 år, sier Heiberg.

Høie sier 75 års aldersgrense ble satt på et tidspunkt der folk ikke levde og var friske så lenge som i dag. Aldersgrensen ble fastsatt på 80-tallet.

– Hva er begrunnelsen for ikke å si 85 år?

– Vi skal se på hvordan vi i fremtiden kan få individuelle ordninger for autorisasjon. Men da må vi ha gode systemer for dette, sier Høie.

Ifølge helseministeren blir hevingen til 80 år gjort for å komme i gang.

– Det er noe vi kan gjøre uten store utredninger, sier Høie.

Mistet tillatelse

Heiberg var selv utøvende psykiater til hun som 75-åring mistet autorisasjonen. Men hun visste råd:

– Jeg fortalte pasientene mine at jeg ikke hadde lov til å ha pasienter lenger. Men jeg sa at dersom de ønsket, kunne jeg være «coach» for dem. For «coache» hadde jeg jo lov til.

Pasientene lo, og Heiberg fortsatte et liv som coach – til helseministeren hentet henne inn sist høst. Hvor mange hun fortsatt «coacher» tror hun ikke hun skal gå inn på ...

– Jeg synes det er et veldig viktig poeng å vise at aldersgrenser på gruppebasis er foreldet, sier Heiberg om det nye forslaget, som har høringsfrist 1. oktober i år.

Hvis Stortinget får behandlet lovforslaget våren 2015, kan endringene tre i kraft fra 1. juli. Da er Heiberg 79 år og to måneder, og halvveis i regjeringsperioden.

– Men for de andre gamlingene er det bare å hive seg i arbeidstøyet?

– He he. Ja, det er det det er, sier Høie.

Helseminister Bent Høie (H) vil la leger få jobbe til de er 80.
Helseminister Bent Høie (H) vil la leger få jobbe til de er 80. (Foto: Silje Eide)
 

Les også:
Søstrene tømmer selskapet
Hyrer topp-lobbyist i USA
– Jeg fikk så mye å drikke at det avgjort ikke virket sånn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.