– Jeg ble veldig skuffet. Jeg visste hvor viktig det var for Hurtigruten og deres ansatte å komme i gang og få folk på jobb. Da blir jeg opprørt når det har sviktet så fundamentalt i å etterfølge de lovene og de retningslinjene som de som selv har vært med på å legge premissene for – for nettopp å kunne drive på med det de er opptatt av.
Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie om Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet på MS «Roald Amundsen».
Denne uken arrangeres DN Studio – en digital erstatning for årets avlyste Arendalsuke. Tirsdag møtte Høie direktør for Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg og assisterende helsedirektør Espen Nakstad til en samtale ledet av DNs kommentator Eva Grinde.
På agendaens sto krisehåndtering og dagens smittesituasjon, hvor Hurtigruten raskt ble et tema.
Mener det sviktet fundamentalt
– Jeg har sjeldent sett deg så klar, krass og opprørt mot en aktør, sier Grinde og henvender seg til Høie:
– Det var rett og slett fordi Hurtigruten er et stort og seriøst selskap, og som var veldig aktivt inne og satt rundt bordet i utarbeidelsen av de retningslinjene som skulle til for nettopp åpne opp for deres virksomhet.
– Var Hurtigruten med å avgjøre at man åpnet cruisevirksomhet?
– Hurtigruten er et av de store norske rederiene på dette området. De var sammen med rederiforeningen veldig aktive i arbeidet med å finne måter vi kunne gjøre dette på en trygg måte. Men forutsetningen for at det skal være trygt er at man følger de lovene og reglene som er. Når dette ikke ble gjort og det svikter så fundamentalt i håndteringen, ble jeg veldig skuffet, svarer Høie.
Etter korona-nedstengningen 12. mars ble Hurtigruten satt to år tilbake og mistet milliardomsetning, har DN tidligere skrevet. Etter å ha sikret seg et lån på over én milliard kroner, jobbet Hurtigruten iherdig for å få cruisebåtene på sjøen igjen i sommer.
Det filippinske mannskapet på MS «Roald Amundsen» startet i jobben på Hurtigruten rett etter ankomst til Norge, uten å ha vært i karantene på land først. Den 3. august åpnet politiet etterforskning av Hurtigruten for mulig brudd på smittevernloven.
– Vi skal være bedre enn dette
På en pressekonferanse 3. august erkjente konsernsjef i Hurtigruten hadde sviktet og at det var begått feil. Kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten skriver til DN:
– Vi forstår at mange er skuffet over Hurtigrutens håndtering. Det er vi også selv. Vi er tydelige på at vi har gjort feil, og det er vi veldig lei oss for, og videre:
– Nå pågår det ekstern granskning av hele hendelsesforløpet. Vi skal komme til bunns i det som har skjedd og finne ut hva som har gått galt. Det må vi komme tilbake til når vi har disse svarene. Vi er Hurtigruten, og vi skal være bedre enn dette, skriver Ege.
FHI-Stoltenberg: «Dypt sjokkert»
Helsemyndighetene fikk også kritikk etter utbruddet på Hurtigruten for ikke å ha tatt en mer aktiv rolle. Det har blant annet vært en diskusjon knyttet til hvorfor Hurtigruten ikke umiddelbart varslet alle passasjerer om de første smittetilfellene.
Da det onsdag 29. juli ble bekreftet at en av mannskapet var koronasmittet, gikk det to dager før Hurtigruten varslet alle passasjerer som hadde vært om bord.
FHI-direktør Camilla Stoltenberg poengterer at hun selv ikke var til stede da saken ble kjent, men at hun var i aktiv dialog med de involverte i FHI.
– De hadde kontakt med skipslegen blant annet. De hadde ingen grunn til å tro at det ikke ble varslet til alle som var om bord. Da vi skjønte at det ikke hadde skjedd ble vi dypt sjokkert. De kontaktet de meg og sa at de ville gå ut med dette offentlig, og da sa jeg at det gjør vi med en gang uansett hva alle andre måtte mene, sier Stoltenberg.
– Det var ikke et øyeblikk vært tvil om at vi skulle gjøre det umiddelbart.
Høie forteller at det er vanskelig å peke på hva som har gått galt, bortsett fra at man kan konstatere at det har sviktet. Han sier videre at denne situasjonen er grunnen til at regjeringen nå har strammet inn cruisevirksomheten.
– Vi må ha oversikt over hva som skjedde og at reglene er gode nok. Vi må også være sikre på at de andre operatørene forstår og følger reglene. Denne situasjonen viser hvor ekstremt viktig det er å følge reglene og anbefalingene på dette området, sier Høie. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.