Helseministeren skal delta på en debatt om temaet i Arendal torsdag.

Tidligere denne uken avslørte Bergens Tidende at rot med hemmelige medisinavtaler har kostet sykehusene mange millioner kroner, fordi sykehusene ikke greier å kreve tilbake summene de har krav på fra selskapene.

– Hemmeligholdet og måten avtalen er utformet på, har gjort det veldig vanskelig for oss å følge opp, sier overlege Hans-Petter Eikesdal ved kreftavdelingen på Haukeland universitetssjukehus til avisen.

– Må rydde opp

Problemet gjelder blant annet den kostbare brystkreftmedisinen Perjeta.

Arbeiderpartiet mener dette strider mot det Bent Høie har hevdet overfor Stortinget – at hemmelighold gir lavere priser.

– Perjeta-saken viser jo at hemmeligholdet fører til at helsevesenet sitter igjen med en større regning. Vi forventer at Høie rydder opp i disse forholdene, sier Tuva Moflag (Ap) i Stortingets helse- og omsorgskomité til BT.

SV-leder Audun Lysbakken mener saken viser at det er legemiddelindustrien som får diktere innholdet i kompliserte avtaler.

Åpne priser

– Det er spesielt alvorlig at helseforetakene har gått med på avtaler som både omtales som ulovlige og som påfører det offentlige helsevesenet store tap. Her må Høie komme på banen og snarest rydde opp, krever Lysbakken, som vil tilbake til systemet med åpne priser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bahareh Letnes: - Per er arbeidsledig. Hva skal jeg med Per da, hvis jeg er spion?
Her er noe av det som ble sagt under Per Sandberg og Bahareh Letnes’ opptreden under Arendalsuka tirsdag.
02:31
Publisert: