Natt til onsdag offentligjorde det norske legemiddelselskapet Bergenbio at medisinen bemcentinib er blitt valgt ut av britiske myndigheter som vil undersøke om den har effekt på koronapasienter.

Etter tre minutters handel hadde aksjen steget 152 prosent. Milliardær Trond Mohn er den største eieren i selskapet med en andel på 27,63 prosent gjennom sitt private investeringsselskap Meteva. På minutter gikk verdien på Mohns aksjer fra rundt 420 millioner kroner til rundt én milliard.

Utover dagen roet kursen seg noe, men er fortsatt opp 85 prosent.

Studien skal starte tester hos 120 forsøkspersoner ved seks britiske sykehus umiddelbart. Den er finansiert av Department of Health and Social Care og UK Research and Innovation i Storbritannia.

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 0,32 prosent onsdag morgen. Hydro forbedret driften kraftig i første kvartal og er opp syv prosent fra start. XXL falt syv prosent fra start etter å ha lagt frem sin kvartalsrapport, men er etter 20 minutters handel ned 1,85 prosent.

Banebrytende partnerskap

Bemcentinib er i utgangspunktet utviklet av selskapet for å behandle aggressive kreftformer, men ifølge selskapet viser prekliniske data at legemiddelet kan ha effekt på pasienter med Covid-19.

– Vi gleder oss over å være en del av et banebrytende partnerskap mellom regjeringen, akademia og industrien. Vi håper at bemcentinib kan spille en betydelig rolle i den globale kampen for å finne passende behandlingsalternativ for Covid-19-pasienter, som har hatt så alvorlige konsekvenser for så mange mennesker og dermed lette presset på intensivavdelinger på sykehus, og til slutt behandle tusenvis av pasienter, sier administrerende direktør Richard Godfrey i Bergenbio i en børsmelding.

Aksjekursen til Bergenbio nådde toppen sommeren 2018. Da ble aksjen handlet for 51 kroner. Fra årsskiftet til midten av mars halverte aksjekursen seg, men den siste måneden har den gjort et byks tilbake. Tirsdag steg kursen 10,85 prosent. Sluttkursen tirsdag ettermiddag var 20,95 kroner.

Onsdag gikk aksjen for rundt 45 kroner – seks kroner lavere enn toppen.

På selskapets aksjonærliste finner man tidligere toppsjef Magne Sangolt i pumpeselskapet Frank Mohn, Mohns familiebedrift som ble solgt i 2014. I tillegg har Trond Mohns søster Marit en mindre eierandel i selskapet.

Én av seks kandidater

Studiet er fase 2-initiativ. De første resultatene vil være klare i løpet av noen måneder. Etter dette vil medisinen gå inn i fase tre med testing av rundt 125 pasienter, før den eventuelt godkjennes til bruk.

– Foreløpig er det ingen medisiner i verden som er klinisk bevist å behandle Covid-19. Men vår innsatsstyrke har identifisert en rekke lovende kandidater. Nå er seks forskjellige behandlinger blitt plukket ut til nasjonale, kliniske studier og den første er klar for neste steg: en ny tidlig fase-testplattform som vi lanserer i dag, sier den britiske helseministeren Matt Hancock i børsmeldingen.

Selskapet skriver i børsmeldingen at legemiddelet i tidligere prekliniske studier hare hatt effekt på virussykdommer, blant annet ebola- og zikaviruset.

Bergenbio er basert i Bergen, men har et datterselskap i Oxford i Storbritannia. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.