Smittetallene og dødsstallene fortsetter å øke i Latin-Amerika. Spesielt utfordrende er det for befolkningen midt i jungelen i brasiliansk Amazonas. Smitten har spredt seg raskt i disse fattige områdene og mange dør uten å bli fanget opp av helsevesenet. De syke må fraktes i timevis på båter via sideelver til den mektige Amazonas-elven. Samfunnene her er små. Husene står tett sammen, bygd på stylter langs elvebredden. Sosial distansering er vanskelig og frykten for viruset brer seg.

Mer enn 1,4 millioner mennesker er smittet i Brasil. Over 60.000 er døde ifølge tall fra brasilianske helsemyndigheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Samfunnene langs sideelvene til Amazonas er isolerte og langt fra helsetilbud. Folkene her bor tett og livnærer seg av skogsdrift, fiske, sanking og jordbruk.
Samfunnene langs sideelvene til Amazonas er isolerte og langt fra helsetilbud. Folkene her bor tett og livnærer seg av skogsdrift, fiske, sanking og jordbruk. (Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/NTB Scanpix)
Helsearbeiderne Marilia Correa (38), Nizomar Monteiro (38) og Ademilton Valente (34) går over en bro for å komme til et hus i elvesamfunnet Pinheiro, under en helsesjekk av innbyggerne.
Helsearbeiderne Marilia Correa (38), Nizomar Monteiro (38) og Ademilton Valente (34) går over en bro for å komme til et hus i elvesamfunnet Pinheiro, under en helsesjekk av innbyggerne. (Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/NTB Scanpix)
80 år gamle Maria de Nazare ligger i en hengekøye og blir undersøkt av sykepleier Marilia Correa.
80 år gamle Maria de Nazare ligger i en hengekøye og blir undersøkt av sykepleier Marilia Correa. (Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/NTB Scanpix)
For innbyggerne i disse isolerte elvesamfunnene er undersøkelsen for koronaviruset ofte deres første møte med helsemyndighetene i Brasil.
For innbyggerne i disse isolerte elvesamfunnene er undersøkelsen for koronaviruset ofte deres første møte med helsemyndighetene i Brasil. (Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/NTB Scanpix)
Valter da Silva har testet positivt for koronaviruset og skal flyttes til sykehus. En tur som vil ta mange timer med båt.
Valter da Silva har testet positivt for koronaviruset og skal flyttes til sykehus. En tur som vil ta mange timer med båt. (Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/NTB Scanpix)
Jorge Silva (35) lager kister i Breves, på Marajo-øya i delstaten Para i Brasil. Koronaviruset har så langt krevd over 60.000 liv.
Jorge Silva (35) lager kister i Breves, på Marajo-øya i delstaten Para i Brasil. Koronaviruset har så langt krevd over 60.000 liv. (Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/NTB Scanpix)
Andrelina Bizerra da Silva (48) døde på vei til sykehus etter at hun fikk pusteproblemer og besvimte hjemme i det lille samfunnet langs Camaraipi-elven. Veien til sykehuset ble for lang. Den samme båten som forsøkte å få henne på sykehus, kom hjem med kisten hennes.
Andrelina Bizerra da Silva (48) døde på vei til sykehus etter at hun fikk pusteproblemer og besvimte hjemme i det lille samfunnet langs Camaraipi-elven. Veien til sykehuset ble for lang. Den samme båten som forsøkte å få henne på sykehus, kom hjem med kisten hennes. (Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/NTB Scanpix)
Et barn kikker inn på kisten med Andrelina Bizerra da Silva.– For å være ærlig er det mye negative tanker blant oss, sier Felipe Costa Silva, Bizerra da Silvas nevø. – Hvor lenge skal dette holde på? Hvor mange til kommer til å dø?
Et barn kikker inn på kisten med Andrelina Bizerra da Silva.– For å være ærlig er det mye negative tanker blant oss, sier Felipe Costa Silva, Bizerra da Silvas nevø. – Hvor lenge skal dette holde på? Hvor mange til kommer til å dø? (Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/NTB Scanpix)