Vaksinen, som har fått navnet Comirnaty , er nå godkjent og tatt i bruk også i Norge.
– Vi prøver å finne nye samarbeidspartnere som kan produsere for oss. Men det er ikke slik at det ligger spesialiserte, ubrukte fabrikker som kan produsere vaksine av den nødvendige kvaliteten fra en dag til den neste rundt om i verden, sier han til nyhetsmagasinet Spiegel.
Sahin sier selskapet sent i januar vil ha svar på om de kan øke produksjonen og eventuelt hvor mye.
– Ikke rosenrødt
Bildet er «ikke rosenrødt» når det gjelder tilgangen på koronavaksine, sier Sahin.
– Vi mangler andre godkjente vaksiner og dette tomrommet må vi fylle med vår vaksine, sier han. Tyske Biontech, som er basert i Mainz i Tyskland, jobber sammen med sin amerikanske partner Pfizer for å trappe opp produksjonen.
Selskapenes vaksine mot covid-19 ble godkjent i EU like før jul, og en storstilt vaksinekampanje ble satt i gang i Europa for få dager siden. Tidligere er vaksinen godkjent i USA, og nyttårsaften ga Verdens helseorganisasjon (WHO) nødgodkjenning.
WHOs klarsignal baner vei for at land over hele verden raskt kan komme i gang med import og distribusjon av vaksinen.
Overrasket
EU-kommisjonen har også forhåndsbestilt vaksiner fra andre produsenter, i påvente av godkjennelse av disse.
– Det var en antagelse om at mange andre selskaper ville komme med vaksiner. Tydeligvis var det et inntrykk av at «vi vil få tak i nok, det blir ikke så ille og vi skal få dette under kontroll». Det overrasket meg, sier Biontech-sjefen.
På spørsmål om muligheten for å gi lisenser for produksjon av Pfizer/Biontech-vaksinen andre steder, understreker Sahin hvor avansert mRNA-teknologien vaksinen bruker er.
– Det er ikke bare å skru om fra å lage aspirin eller hostemedisin til å produsere vaksine. Prosessen krever år med ekspertise og det nødvendige strukturelle og teknologiske utstyret.
Åpner ny fabrikk
Den tyske koronavaksineprodusenten Biontech har allerede et komplekst produksjonsnettverk med forgreninger utover Europa.
I tillegg til fremstilling av råmaterialene ved selskapets egen fabrikk i Mainz, foregår deler av produksjonen også hos Dermapharm ved Halle øst i Tyskland og hos Polymun utenfor Wien.
Deretter blir vaksinen delvis ferdigstilt og tappet på flaske hos fabrikken til den amerikanske partneren Pfizer i Puurs i Belgia. Pfizer har i tillegg sitt eget nettverk i USA.
Biontech har også en fabrikk i Marburg i Hessen som de tok over fra sveitsiske Novartis for få uker siden. Her begynner produksjonen i februar, og de første vaksinedosene herfra kan ventes i slutten av mars. Det tar normalt rundt fire uker fra produksjonen begynner til kontrollert vaksine er ferdig fremstilt.
Marburg-fabrikken skal etter planen produsere 250 millioner doser i første halvår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.