Antibiotikaresistente bakterier er en av vår tids største helseutfordringer globalt, og forskere har lenge advart om mulige dramatiske konsekvenser.

Som de fleste levende vesener gjør bakterier alt de kan for å beskytte seg så de kan overleve ulike angrep. Derfor utvikler mange bakterier resistens mot antibiotika, slik at medisinen ikke virker.

Skrekkscenarioet er at vi er på vei tilbake til den tiden da man kunne dø av et lite rift fordi antibiotika ikke lenger vil kunne kurere det som i dag er harmløse infeksjoner.

En dyster rapport fra 2016 anslår ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) at det globalt dør 700.000 personer hvert år som følge av antibiotikaresistente bakterier. Innen 2050 kan derimot antallet øke til ti millioner per år. Samme rapport anslår at dette i 2050 vil koste verden 100.000 milliarder dollar hvis ikke noe gjøres for å snu utviklingen. Beløpet tilsvarer nesten 100 ganger størrelsen på det norske Oljefondet.

Går «i dvale»

I den sammenheng er et nytt funn fra forskere på Universitetet i København interessant. Forskerne har ifølge en pressemelding undersøkt hvorfor noen bakterier, blant annet E.coli, klarer å overleve antibiotika.

Det gjør de ved å gjemme seg i en hvilende, dvalelignende tilstand, for så å våkne til liv igjen når antibiotikakuren er over og ute av kroppen.

- Vi har undersøkt E. coli-bakterier fra urinveisinfeksjoner som tilsynelatende ble behandlet effektivt med antibiotika, men etter en tid våknet de opp og brøt ut igjen, forklarer professor Kenn Gerdes ved Biologisk Institutt på Universitetet i København i pressemeldingen.

Nesten ingen nye antibiotikum siste 30 år

Forskningen er nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science Signaling.

Antibiotika er rettet mod bakteriecellens evne til å vokse, og derfor virker medisinen ikke på de bakteriene som går i dvale, sier Gerdes.

Forskerne har funnet ut at det er et enzym i de sovende bakteriene som starter dvaletilstanden, og som gjør bakteriene i stand til å «gjemme seg».

Hvis man kan utvikle et antibiotikum som kan ramme dette enzymet, så kan man ifølge professoren også bekjempe slike sovende bakterier. Om det vil skje er imidlertid svært usikkert. Ifølge Innovative ­Medicines Initiative (IMI) har det kun blitt utviklet to nye klasser ­anti­biotika de siste 30 årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Tålmodig arbeid gir resultater uansett om det er i aksjer, idrett eller vanlig jobb
Kulestøter Karl Jørgen Hoff har gjort kule i Funcom.
01:06
Publisert: