– Vi er i en annen fase nå, for å utløse den fulle kraften til den nasjonale regjeringen, erklærer jeg herved en nasjonal krise.

Dette sa president Donald Trump på en pressekonferanse litt over klokken 20 norsk tid fredag kveld.

Krisetilstanden innebærer å iverksette «The Stafford Act» for å åpne døren for mer statlig bistand til stater og fylker.

«The Stafford Act» er en føderal lov som ble utformet i 1988. Loven gir tilgang på et fond som skal sikre katastrofeassistanse for statlige og lokale myndigheter slik at de kan utføre sitt ansvar for å unngå unødig spredning av koronaviruset.

Fondet har en verdi på omtrent 420 milliarder norske kroner.

– Det vil ikke spares på noen ressurser, sa Trump på pressekonferansen.

Øker beredskapen

På pressekonferansen ba blant annet Trump alle statene om å sette opp krisesentre og alle sykehus om å iverksette kriseplanene.

Han erklærte også en utvidet autoritet til helsesektretariatet, som går ut på at de kan iverksette lover og reguleringer.

Blant annet skal de bruke en tjeneste som heter «Telehealth», en online tjeneste som gjør det mulig med legetimer over nett.

Det skal også bli mulig for leger å jobbe på tvers av de statlige grensene, slik at de kan bidra der det er mindre kapasitet.

– Vi vil fjerne alle hindringer som er nødvendig for å sikre folket den omsorgen de har rett på og trenger, sa Trump.

En snuoperasjon for Trump

På pressekonferansen pekte Trump på en rekke tiltak som allerede er gjort i USA for å bekjempe koronaviruset.

– Vi var tidlig ute med å stenge grensene, og gjennom kollektivt handling, delt offer og nasjonal besluttsomhet vil vi overvinne trusselen viruset gir, sa Trump like før han erklærte nasjonal krisetilstand.

Han pekte også på hvordan de hadde innført karantene, grundige tester og en tidlig og aggressiv handling da viruset først ble oppdaget i Kina.

Trump har likevel blitt kritisert for å ikke anerkjenne alvoret koronaviruset bringer med seg.

Ifølge Bloomberg markerer en innføring av krisetilstand en snuoperasjon for Trump, som hittil har forsøkt å tone ned alvoret ved gjentatte ganger å si at viruset ikke er verre enn en vanlig influensa, og at myndighetene har full kontroll.

For bare to dager siden skrev Politico at Trump var bekymret for at det å erklære en nødsituasjon ville hemme hans påstander om at koronaviruset ligner på sesonginfluensaen, samtidig som at han var bekymret for at det kunne utløse panikk.

Katastrofeuke på Wall Street

I går kom nyheten om at den amerikanske Sentralbanken varslet at de tilfører markedet likviditet på 500 milliarder dollar i første omgang, altså i overkant av 5000 milliarder kroner.

Redningspakken er imidlertid tre ganger så stort: Samlet sett vil sentralbanken sprøyte 1500 milliarder dollar inn i den amerikanske økonomien, i et forsøk på å stabilisere markedene.

Gårdagen var likevel preget av nedgang.

Da Wall Street stengte torsdag kveld norsk tid fikk børsdagen en plass i historiebøkene. Ikke siden markedet krasjet i 1987 hadde industriindeksen Dow Jones og den brede S&P 500-indeksen et brattere fall enn det som ble fasit på ukens nest siste handelsdag, torsdag 12. mars.

I motsetning til gårdagens noe feilslåtte redningspakke fra sentralbanken, dreier dette seg derimot om helsepolitiske tiltak som sykelønn, gratis test for koronaviruset og andre hjelpetiltak som kan legge en demper på smittespredning.

Den dystre uken på Wall Street endte likevel med et byks på tampen av dagen, etter erklæring om nasjonal krisetilstand.

– Erklæringen sender et kritisk viktig signal, mener USA-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.