Kostnaden ligger på 100 millioner kroner.

I høst ba Helse- og omsorgsdepartementet om råd for hvordan Norge kan bidra i vaksinearbeidet for å bekjempe ebola.

Folkehelseinstituttet har nå svart hva de anbefaler på kort, mellomlang og lang sikt:

  • Bidra til rask klinisk utprøving av vaksine i Guinea.
  • Bidra til finansiering av neste generasjons ebola-vaksine.
  • Bidra til et mer bærekraftig system for utvikling av vaksiner og legemidler gjennom samarbeid mellom private aktører og myndigheter.

Totalt vil kostnadsrammen for initiativet ligge på 100 millioner kroner.

Helse- og omsorgsdepartementet sier at det legges opp til en beslutning om kort tid.

Etter jul

Grunnen til at Guinea er valgt, er at USA har satt i gang store prosjektet i de to andre vestafrikanske landene som er hardt rammet av epidemien, Liberia og Sierra Leone.

Norge skal være med i en europeisk arbeidsgruppe under Verdens helseorganisasjon som skal stå for de kliniske studiene i Guinea.

Det er ikke klart når de kommer i gang, men det blir ikke før jul.

– Først må man utarbeide studieforslag, så må man ha partnere og se om de stedene og sykehusene hvor man ønsker å utføre dette, er klare. Man må lære opp lokale medarbeidere i dokumentasjon, rapportering og hvordan de skal utføre forsøk, sier forsker Gunnstein Norheim ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Produksjon

Utviklingen av vaksine går i flere faser med trinnvis utprøving. Men siden ebolaviruset er så spesielt, kan man denne gang gjennomføre trinnene parallelt og raskere enn vanlig.

Folkehelseinstituttet har godkjent produksjonslokaler som vil kunne brukes til studier av vaksinekandidatene.

– Det er utover dette for tidlig å vurdere om den globale produksjonskapasiteten for vaksinene er tilstrekkelig. Dette bør revurderes når fase I/II resultater om dose-respons er tilgjengelige, skriver Folkehelseinstituttet.

Plan B

I neste omgang bør Norge bidra til å finansier neste generasjons vaksinekandidater, lyder anbefalingen.

– Det dreier seg om å utvikle en plan B hvis ikke plan A virker, sier Norheim.

Det er ikke garantert at de tre vaksinene som nå er på vei inn i første fase av utprøving, vil ha tilstrekkelig beskyttende effekt. Det er derfor viktig å fortsette arbeidet.

– Epidemien har synliggjort behovet for tilgjengelig teknologi som raskt kan benyttes til å utvikle relevante vaksiner for nye utbrudd. Her har Norge en rolle å spille sammen med andre høyinntektsland, mener Folkehelseinstituttet.

På lang sikt bør Norge delta i arbeidet med å bygge opp et bedre og mer bærekraftig system for forebygging og behandling. Det gjelder særlig sykdommer hvor det kommersielle markedet ikke er godt nok, påpekes det.

– Mange har tatt til orde for at verden må lære av ebolaepidemien, hvor det så tydelig framgår konsekvenser når det ikke er tilgjengelige teknologier for forebygging og behandling, skriver Folkehelseinstituttet i sin anbefaling.

Les også:
Tjener på stressede studenter
Dubai tilbake i høyden
- Normalarbeidstid er snart ikke normalt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.