Bayer AG, som eier Roundup-produsenten Monsanto, er pålagt å betale over to milliarder dollar (nesten 18 milliarder kroner) i erstatning til et ektepar i California.

Paret hevdet at de fikk kreft som følge av rundt 30 års bruk av ugressmiddelet, skriver Bloomberg News. Roundup inneholder den aktive substansen glyfosat.

Erstatningen er den største avsagt av en jury i USA hittil i år, og den åttende største noensinne i en sak som handler om feil eller defekter ved et produkt.

Dette er ifølge Bloomberg tredje rettssak på rad der Bayer er dømt til å betale erstatning etter søksmål om at Roundup har forårsaket kreft.

«Overdreven og uberettiget»

Bayer har anket de tidligere pådømte erstatningssakene, og vil ifølge Bloomberg også anke den siste avgjørelsen fra California. Bayer kaller erstatningen «overdreven og uberettiget».

Den gigantiske erstatningssummen vil ifølge Bloomberg trolig ikke stå seg ved en anke fra Bayer fordi domstolene generelt har fastslått at en straff ikke skal være mer enn ti ganger høyere enn påførte skader.

Roundup-produsenten Monsanto, som ble kjøpt opp av Bayer i juni i fjor, er involvert i en rekke lignende rettssaker i USA med samlet over 13.400 saksøkere.

Investorene liker åpenbart ikke alle rettssakene som Bayer arvet etter Monsanto-kjøpet. Bayer-aksjen har falt rundt 40 prosent siden oppkjøpet av Monsanto for 63 milliarder dollar (550 milliarder kroner) i fjor.

Bayer-ledelsen har nylig også fått en annen ubehagelig Monsanto-sak i fanget. Fransk politi har åpnet etterforskning av Monsanto etter at det ble avslørt at selskapet har ført lister over kritikere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.