Onsdag formiddag publiserte Folkehelseinstituttet (FHI) ny risikovurdering. Det ventes en kraftig smittebølge gjennom vinteren.

«Folkehelseinstituttet venter en betydelig vinterbølge av pandemien i Norge i januar–mars. Mange hundre tusen vil bli smittet. En omikrondrevet vinterbølge er ikke mulig å stoppe, men det kan være mulig å dempe toppen av den,» skriver FHI i rapporten.

Daglig blir det slått nye smitterekorder, med blant annet 9622 nye koronasmittede i Norge det siste døgnet. Det er 1701 flere enn samme dag forrige uke.

«Folkehelseinstituttet vurderer at denne vinterbølgen vil medføre færre enn 50.000 nye smittede per dag, mindre enn fem prosent av befolkningen smittet samtidig, færre enn 200 nye sykehusinnleggelser per dag og færre enn 150 samtidige under respiratorbehandling. Det er stor usikkerhet. Endringer i tiltak kan påvirke risikoen», heter det.

Vaksinasjonsgraden har begrenset effekt på smittespredning, mener FHI.

«Vaksinasjon beskytter mot å bli smittet og smitte videre, men ikke mye og ikke lenge, iallfall ikke med omikronvarianten. Vaksinasjon kan derfor ikke stoppe epidemien og knapt bremse den. Det samme gjelder infeksjon. Reinfeksjoner vil skje med omikronvarianten også».

Krever sterke tiltak

Konsekvensene av en slik vinterbølge er særlig økt sykdomsbyrde, økt sykefravær i samfunnet og økt belastning på helsetjenestene. For individet kan konsekvensene av vinterbølgen være at man blir smittet tidligere enn man ellers ville blitt, men at man har mindre risiko for alvorlig sykdom, ifølge FHI.

Smittebølgen vil kreve «svært sterke kontaktreduserende tiltak», mener FHI:

«Bølgen kan vokse igjen så snart tiltakene fjernes. Håndteringen gjennom vinterbølgen dreier seg derfor om å bremse epidemien – med minst mulig inngripende tiltak – sånn at den samtidige sykdomsbyrden og belastningen på helsetjenesten og samfunnet ikke blir utålelig. Da vil flere med lav risiko bli smittet i vinter i stedet for å bli smittet senere. Dermed oppnår de økt robusthet mot alvorlig sykdom for fremtiden».

FHI poengterer at det tidligere i epidemien har vært et poeng med kontaktreduserende tiltak, som isolering og karantene, for å holde epidemien på et lavt nivå inntil vaksiner ble tilgjengelige, og befolkningen kunne bli vaksinert. Den begrunnelsen er ikke gyldig lenger, siden alle unge og voksne nå har kunnet bli vaksinert, og de eldre og kronisk syke har kunnet få sin tredje dose, skriver FHI.

«Nå må man ved innføring av tiltak ha en annen begrunnelse for
varigheten av tiltakene og andre kriterier for avslutning av tiltakene. Siden vaksinasjon
ikke kan stoppe epidemien, og viruset derfor alltid vil sirkulere, vil tiltakene i hovedsak
bare utsette smittetidspunktet for folk og dermed dempe eller utsette en bølge. Det er
neppe forholdsmessig eller fornuftig med sterke tiltak mot epidemien over tid.»

Fordeler og ulemper

FHI skriver at det er nødvendig med gode vurderinger av fordeler og ulemper ved blant annet disse smitteverntiltakene:

  • Rådet om å være hjemme ved selv milde symptomer som kan indikere covid-19, fører til et stort sykefravær og dermed belastning på virksomheter og tjenester, herunder helsetjenestene og skolene.
  • Pålegget om karantene av nærkontakter fører til et stort fravær og dermed belastning på virksomheter og tjenester, herunder helsetjenestene og skolene.
  • Begrensninger i oppmøte på barnehager eller skoler (gult nivå, rødt nivå eller stenging) fører til at foresatte må ha fravær, noe som belaster virksomheter og tjenester, herunder helsetjenestene og skolene.
  • EUs krav om et visst antall vaksinedoser til gitte tidspunkter kan føre til at noen vil vaksineres av andre grunner enn de medisinske.
  • Krav om testing ved eller etter innreise fører til at testressurser flyttes fra annen testing som kan ha mer nytte.

Færre innleggelser

Onsdag publiserte FHI også sin ukerapport, hvor det kommer frem at antall sykehusinnleggelser har sunket den siste uken.

– Det er så langt rapportert 138 nye pasienter innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak i uke 1, mot 183 i uke 52. Antallet sist uke forventes noe oppjustert, skriver FHI i ukerapporten.

Antall nye pasienter innlagt i intensivavdeling er foreløpig 29 i uke 1, en nedgang fra uke 52, da antallet var på 38, skriver FHI. Blant de innlagte på norske sykehus med korona er 49 prosent uvaksinert, mens 30 prosent har to doser. Resten har tre doser.

Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen og smitteverntiltak torsdag klokken 19.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.