Per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS-er) har unike vann- og fettavvisende egenskaper og brukes i en lang rekke hverdagsprodukter.

PFAS-er er tungt nedbrytbare og enkelte typer av disse forbindelsene er påvist i relativt høye nivåer i miljøprøver, ifølge Miljøverndirektoratet.

Danske forskere har tatt blodprøver av flere hundre gravide kvinner i Odense i Danmark. Disse prøvene viste at 99 prosent av de gravide hadde perfluorerte verdier i blodet.

Forskerne undersøkte så hvor mange dager i året barnet til disse kvinnene var syke og hadde feber. Den ferske studien viser at jo større eksponering moren hadde for disse flerfoldige stoffene, jo flere feberdager hadde barna.

– Forsøk med dyr har tidligere vist at perfluorerende stoffer påvirker utviklingen av immunforsvaret. Denne studien tyder på at det kan være det samme hos mennesker, sier forsker Louise Dalsager ved Syddansk universitet til TT.

– Denne studien er ikke et klart bevis, men den viser at vi trenger mer forskning, sier hun.

Også i Norge og Sverige pågår en lignende forskning.

Moderne mennesker omgir seg med produktene med per- og folyfluorerte stoffer.

De finnes blant annet i impregneringsmidler for klær, rengjøringsmidler, i plastemballasjer, teflonbelegg i stekepanner og kasseroller.

Les også: Kan bli en økonomisk brems

Sjefanalytiker: To land har blitt mye billigere

Her er alle bilnyhetene fra Paris

 

Se DNtv:

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert:

Tror fremdeles på marked for diesel-SUV
Audi skal selge 1300 nye av den suven Q5.
01:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.