Torsdag ettermiddag publiserer helsemyndighetene sine vurderinger i forbindelse med regjeringens koronapressekonferanse som avholdes klokken 19.00 torsdag.

Nå råder helsemyndighetene regjeringen blant annet til å oppheve skjenkeforbudet, og åpner for delvis skjenking frem til klokken 22.00 eller klokken 24.00.

En delvis åpning av skjenkeforbudet vil være et kompromiss som gjør det mulig for utesteder å holde åpne, men som likevel reduserer risikoen for at for mange folk møtes og at folk inntar en større mengde drikke slik at smitteverntiltakene i mindre grad overholdes, skriver Helsedirektoratet.

I vurderingen heter det:

– FHI vurderer at den smittereduserende effekten av tiltaket blir større jo tidligere på kvelden skjenkestoppen settes. Likevel må det legges vekt på at å tillate skjenking vil gjøre at flere serveringssteder holder åpent enn i dag og at det kan bidra til økt smitterisiko for de som oppsøker serveringssteder, da det innebærer økt mobilitet og flere nærkontakter i tidsrommet før, under og etter servering, slik FHI skriver.

FHI vurderer smitterisikoen som stor på puber og nattklubber, men som lav til moderat på serveringssteder.

Vil endre karantenereglene

Helsedirektoratet og FHI anbefaler også regjeringen å endre karantenereglene, slik at hyppig testing kan erstatte gjennomføring av karantene. FHIs anbefalte testregime innebærer daglig testing frem til fem dager etter siste kontakt med person i isolasjon, god symptomovervåkning og bruk av munnbind.

– Dagens TISK-strategi bør endres slik at den kan være bærekraftig gjennom en periode med økende smitte.

Dersom man ikke følger FHIs anbefalte testregime, foreslår FHI enten ti dagers karanteneplikt eller en anbefaling om å holde seg hjemme i ti dager.

– FHI anbefaler en rask overgang til en mer holdbar og enklere TISK strategi, der individer får større ansvar, både for testing med selvtester og for å informere sine nærkontakter ved positiv test, og nærkontakter får større ansvar å følge anbefalte testregimer, som anbefales erstatte dagens karanteneordning, står det i vurderingen.

Videre anbefales regjeringen å holde på anbefalingen om maks ti gjester i privat hjem og å holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer.

FHI og Helsedirektoratet anbefaler også å avvikle rødt nivå for barnehager, barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler, og at det burde får gult nivå.

Samtidig åpner helsemyndighetene for å øke fra 50 til 200 personer på offentlige arrangementer med faste tilviste plasser.

Ventet lettelser

Onsdag publiserte FHI ny risikovurdering, hvor det fremkommer at det ventes en kraftig smittebølge gjennom vinteren. Det vil kreve «svært kontaktreduserende tiltak», skrev FHI.

I forkant av pressekonferansen torsdag, er det ventet at regjeringen blant annet vil lette på tiltakene knyttet til skjenkeforbudet og gjøre justeringer på skoletiltakene.

I et intervju med DN onsdag fortalte FHI-direktør Camilla Stoltenberg at hun håper at ved å balansere tiltakene de nærmeste ukene, vil det være mindre behov for tiltak om en måned eller i verste fall to.

– Det finnes veldig mye mellom skjenkestopp og ingen skjenkebegrensninger, det har vi mye erfaring med gjennom pandemien, sa hun.

– Her vil det være vurderinger med alt fra full stengning, og det finnes mange strengere tiltak enn skjenkestopp. Man har hele det spennet av varianter av det tiltaket å bygge på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.