Eksplosjonen i antall koronatilfeller i California har ført til en fire måneders forsinkelse for rettssaken til den tidligere gründeren og toppsjefen i helseteknologiselskapet Theranos, skriver CNBC.

Statsadvokat Edward Davila opplyser i en melding at smittetrykket nå er for høyt til at rettssaken kan gjennomføres som planlagt. Han peker på at California før helgen hadde over 1,76 millioner bekreftede smittetilfeller og 22.160 koronarelaterte dødsfall.

Sykehus i Santa Clara County, der rettssaken egentlig skulle ha funnet sted tidlig på nyåret, nærmer seg maksimal kapasitet. Det er uheldig med tanke på at rettssaken ventes å vare i flere måneder, skriver Davila.

Selskapet var verdsatt til 85 milliarder

Den nå 36 år gamle Stanford-avhopperen Elizabeth Holmes startet i 2003 legemiddelselskapet Theranos, som tilbød det som angivelig skulle være en helt ny og revolusjonerende metode for å teste pasienter for en lang rekke sykdommer, ved hjelp av en liten dråpe blod og en mystisk maskin kalt Edison.

Med seg på investorsiden fikk hun blant annet en del rikinger fra høyresiden i amerikansk politikk og samfunnsliv, som Henry Kissinger og George P. Shultz, tiltrukket av hennes visjon om privat disrupsjon av offentlige helsetjenester. På det meste var Theranos verdsatt til 85 milliarder kroner, og Holmes ble USAs yngste selfmade milliardær.

Men hele selskapet var svindel, teknologien hadde aldri fungert, og nå risikerer Holmes og hennes nærmeste medsammensvorne mange år i fengsel etter å ha blitt siktet for «massiv svindel».

Selv kan Elizabeth Holmes få inntil 20 års fengsel dersom hun blir funnet skyldig, skriver CNBC.

Avslørt av WSJ-journalist

Det virkelige gravearbeidet i Theranos-saken ble gjort av Wall Street Journal-journalisten John Carreyrou, som avslørte skandalen og senere ga ut boken «Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley start-up». Den skal nå bli film med Jennifer Lawrence i hovedrollen som Holmes, etter at «The Big Short»-regissør Adam McKay kjøpte rettighetene.

På strømmetjenesten HBO kan man i mellomtiden se Alex Gibneys dokumentarfilm om skandalen, «The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley».

Aktoratet mener de har mer enn nok av beviser for at Holmes var involvert i å lure både investorer, leger og pasienter til å tro at blodtestingsteknologien var langt mer effektiv enn den i virkeligheten var.

Elizabeth Holmes har erklært seg ikke skyldig på en rekke av tiltalepunktene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.