Norge ble i mars kåret til verdens lykkeligste land, ifølge World Happiness Report. Faktorer som ifølge rapporten regnes som viktige for folks lykke er omsorg, frihet, generøsitet, ærlighet, helse, inntekt og godt styresett.

De fleste har trolig et ønske om å bli lykkelige. Spørsmålet er hva man selv kan gjøre for å bli det?

Det hevder hjerneforskeren Moran Cerf ved Northwestern University å ha svaret på. Og det har ingenting å gjøre med erfaringer, materiell velstand eller personlig tro. Cerf sier det egentlig bare finnes én veldig viktig avgjørelse som påvirker hvor lykkelige vi er – og det er hvem vi velger å omgås, skriver Business Insider.

Moran Cerf mener dette kan underbygges med forskning. Det er to forutsetninger som har fått Cerf til å konkludere med at vårt personlige selskap er den viktigste faktoren for langsiktig tilfredshet.

Den første er at det er anstrengende å ta beslutninger. Forskning viser at vi bare har en begrenset mengde energi tilegnet det å treffe beslutninger, enten det gjelder hva vi skal ha på oss, hva vi skal spise, hvilken musikk vi skal lytte til eller hva vi skal gjøre i fritiden vår. Alt dette «tapper» hjernen vår for energi på daglig basis.

Skygger for dømmekraften vår

Den andre forutsetningen er at mennesker feilaktig tror at de har full kontroll over sin lykke ved å ta disse valgene. Sannheten er at det å ta beslutninger er full av forstyrrelser som skygger for vår dømmekraft. Mange bruker «sosiale tegn», selv ubevisst, for å gjøre valg man ellers ville unngått, sier Cerf til Business Insider.

Og den siste faktoren kan ifølge Cerf utnyttes. Hans hjerneforskning viser at når to mennesker er i hverandres selskap begynner hjernebølgene å se nesten like ut. Det gir seg også utslag i folks oppførsel. For eksempel får gledesdrepere folk til å miste humøret, snakkesalige får praten til å gå lettere og komikere får folk til å føle seg lette til sinns eller morsomme.

Fra disse to premissene konkluderer Cerf at hvis folk ønsker å maksimere lykke og minimere stress, bør de etterstrebe et liv som krever færre beslutninger ved å omgi seg med mennesker som legemliggjør egenskapene man foretrekker. Da vil man over tid naturlig plukke opp ønskelige holdninger og adferd. Og det gjelder på alle områder. Hvis du for eksempel ønsker å trene mer og tror du vil bli lykkeligere av det, vær sammen med folk som trener. Vil du se mindre på tv? Prioritér omgang med mennesker som ser lite på tv.(Vilkår)

Slik lager Børge Lund «Lunch»
Tegneserieskaper Børge Lund viser hvordan tegneserien «Lunch» lages.
04:42
Publisert: