Styreleder og Orkla-hovedaksjonær Stein Erik Hagen blir ny rådgiver når regjeringen nå vil slanke Norge, skriver VG tirsdag.

Helseminister Bent Høie (Høyre) presenterer i dag en næringslivsgruppe som skal komme med konkrete tiltak for å redusere bruken av fett, salt og sukker, og har valgt mangemilliardæren til frontfigur.

Ikke lett

Målet er å halvere saltinnholdet, kutte det mettede fettet med 35 prosent og redusere sukkerbruken ytterligere. Høie ønsker derfor å få de store aktørene i norsk matindustri og butikkene til å samarbeide.

- Vi har alle ansvaret for kroppen vår og må kutte ned på det usunne og sørge for å trimme. Men i en stresset hverdag er det lett ikke å velge det mest sunne, sier Høie til VG.

- Inntaket må ned

Hagen har selv gått ned 17 kilo siden ifjor sommer.

- Ingen kan trimme seg slank, i hvert fall hvis du er kommet litt opp i årene: Skal du ned i vekt må inntaket ned, sier Orkla-styrelederen til VG.

Får kritikk

Ap mener det er problematisk at en av Høyres største økonomiske bidragsytere de siste årene får en sentral rolle i regjeringens arbeid for å slanke Norge. Samtidig kan Hagen også ha en økonomisk interesse av utfallet, hevdes det.

Helseministeren avviser problemstillingen.

- Hagen får denne sentrale rollen fordi han som eier i Orkla har gått foran med å redusere palmeoljebruk og saltinnholdet i mat, sier Høie, som håper hele næringen slutter opp om saken.

Orkla vil lede an

Da den nære Hagen-medarbeideren Peter Ruzicka ble presentert som Orklas nye toppsjef tidligere i år, var ett av hans hovedbudskap at han ønsket å gjøre innholdet i produktene sunnere.

- Jeg tror at dette med helse og hva produktene inneholder og merking av produktene blir veldig viktig. Konsumentene blir mer og mer bevisst om dette, sa han til DN i februar.

Les mer: Slik skal han gjøre nordmenn sunnere

Bruken av palmeolje, som er betydelig redusert de siste årene, skulle helt bort, lovet toppsjefen. Samtidig skal sukkerinnholdet ytterligere ned og bruken av transfett reduseres kraftig.

Orkla lovet imidlertid ingen snarlig revolusjon, og viste til at det tok 2-3 år å endre sammensetningen i sjokoladepålegget Nugatti.

Høie bekrefter

Helsedepartementet bekrefter i en pressemelding tirsdag at næringslivgruppen vil ha sitt første møte i morgen, onsdag.

Gruppen skal møtes 1-2 ganger i året og vil bli ledet av helseministeren, som også åpner møtet onsdag.

"Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg vil redegjøre for helsestatus og risikofaktorer med særlig vekt på kostholdets betydning. Stein Erik Hagen vil innlede om sine synspunkter på matvareindustriens rolle og muligheter", heter det.

Les også:
Dagens aviser på 1-2-3
Ingen streik blant bakkeansatte
  Asia i dag: Lanserer Abenomics ver. 2.0 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.