To døgn etter at en passasjer på Hurtigruten-skipet MS Roald Amundsen fikk påvist Covid-19, gikk alarmen for fullt fredag 31. juli da fire medlemmer av den utenlandske besetningen ble bekreftet smittet av koronaviruset.

I et brev DN har fått innsyn i kommer det frem at tre av de fire medlemmene jobbet på kjøkkenet. Én var kokk, én var bartender og én var kjøkkensjef. Den siste arbeidet som maskinist.

Brevet ble sendt fra Helsedirektoratet fredag ettermiddag til Sysselmannen på Svalbard. Hurtigruteskipet hadde da seilt oppover norskekysten, til Svalbard, og tilbake.

– Kokken og bartenderen er verifisert med symptomer og satt i isolasjon, mens kjøkkensjefen hadde symptomer før han ble satt i isolasjon, står det i brevet.

MS «Roald Amundsen» hadde 158 besetningsmedlemmer. Dagen etter at de fire første fikk påvist smitte ble det klart at 122 testet negativt for koronaviruset. 36 av dem testet positivt. 33 av 36 av dem som ble bekreftet smittet var filippinske sjøfolk. De andre er norske, tyske og franske statsborgere. Det er ikke kjent hvilken nasjonalitet de fire første smittede besetningsmedlemmene har.

Ifølge Folkehelseinstituttet er i tillegg ni av passasjerene fra de to seilasene med Hurtigruten bekreftet smittet.

Hurtigruten har ikke besvart DNs henvendelse om saken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.