– Produkter merket medisinske munnbind type I, II eller IIR som er solgt fra Vovi as og Ludostore er mistenkt å være feilmerket, og Legemiddelverket kjenner ikke til kvaliteten på disse produktene. Vi fraråder at disse produktene tas i bruk i helsetjenesten, det skriver Legemiddelverket i en pressemeldingen onsdag ettermiddag.

Legemiddelverket opplyser om at medisinske munnbind er medisinsk utstyr og skal være CE-merket.

Tirsdag formiddag aksjonerte politiet mot tre ulike adresser i Bergen knyttet til Idar Vollvik. I politiaksjonen ble gründeren pågrepet og siktet for brudd på lov om medisinsk utstyr. Ifølge Legemiddelverket har importører og distributører av medisinske munnbind plikt til å kontrollere at rett merking og dokumentasjon følger med utstyret.

Vollvik solgte munnbind via selskapene Ludostore og Vovi as.

– Vi bistår politiet i saken mot Idar Vollvik som eier selskapene, sier Petter Alexander Strømme, seniorrådgiver ved Legemiddelverket.

Legemiddelverket anbefaler ikke bruk av munnbind fra Ludostore og Vovi as.

– Produkter merket medisinske munnbind type I, II eller IIR som er solgt fra Vovi AS og Ludostore er mistenkt å være feilmerket, og Legemiddelverket kjenner ikke til kvaliteten på disse produktene. Dersom du trenger beskyttelse som en type I, II eller type IIR medisinsk munnbind gir, anbefaler vi at du ikke bruker produkter fra Vovi AS og Ludostore, skriver Legemiddelverket.

Siktet for feilmerking

Politiet mener at feilmerkingen av Idar Vollviks munnbind er gjort bevisst. Tollvesenet har under koronapandemien totalt holdt tilbake over ni millioner munnbind for å sjekke om de oppfyller kravene.

– Min klient erkjenner ingen straffskyld for det siktelsen gjelder, uttalte Vollviks advokat Einar Råen til DN tirsdag.

VG har tidligere skrevet at Vollviks firma Vovi as har fått flere forsendelser med smittevernutstyr stoppet i tollen. Han sa selv til avisen i utgangen av mai at selskapet ikke kunne nok om smittevernutstyr da de bestilte de første forsendelsene med munnbind.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet hadde følgende kommentar til saken:

– Korrekt merking av medisinsk utstyr er svært viktig, også for munnbind og annet smittevernutstyr. Vi kjenner til at det er blitt solgt utstyr på verdensmarkedet som ikke tilfredsstiller internasjonale standarder. Derfor blir alt smittevernutstyr som anskaffes gjennom den nasjonale innkjøpsordningen testet for å sjekke at det tilfredsstiller kravene, sa Nakstad etter at pågripelsen ble kjent.

Aksjonerte mot tre lokaler

Det var tirsdag det ble kjent at politiet hadde aksjonert mot tre lokaler knyttet til Idar Vollvik.

Tirsdag sa Vollviks advokat, Einar Råen, til DN at det dreier seg om et «mindre parti» munnbind, som Vollvik kjøpte av en annen norsk importør. Han vil hverken si noe om den faktiske størrelsen på partiet, eller hvem Vollvik kjøpte det aktuelle partiet fra.

Ifølge Råen mener Vollvik at det dreier seg om en misforståelse angående hva han trodde han kjøpte og hva han fikk.

På spørsmål fra Dagbladet om Vollvik-siktelsen, sa helseminister Bent Høie onsdag at det er alvorlig hvis det stemmer.

– Det å selge munnbind med et merke som gir inntrykk av å ha et internasjonalt kvalitetsstempel som den ikke har, er alvorlig. Spesielt under en pandemi, sa Høie på onsdagens pressekonferanse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.