Raise Gruppen – der Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen (61) er eneeier – er Skandinavias største og ledende frisørkonsern med ansvaret for mer enn 1000 medarbeidere i Norge og Sverige, og med 36 års erfaring i frisørbransjen. Nå sier Nicolaisen at selskapet og bransjen står midt i den verste krisen noensinne som følge av koronaviruset.

I en pressemelding tirsdag sier hun virksomheten i flere frisørkjeder kan gå konkurs om salongene er stengte i mange uker og måneder.

«Svært dramatisk»

– Situasjonen er svært dramatisk for oss. Med løpende kostnader og null kroner i omsetning settes bedriften nå etter 36 år i privat eierskap i fare. Likviditeten er sterkt presset og soliditeten vil hurtig komme under press, står det i meldingen.

Budskapet er rettet mot regjeringen, som har innført de strengeste smitteverntiltakene i fredstid.

– Vi ble påtvunget å stenge 102 salonger, med lovnader fra statsministeren om permitteringslønn på to dager, som nå har blitt fem dager til tross for stengte dører.

Raise Gruppen hadde ved inngangen til fjoråret gjeld til banker på 93,6 millioner kroner, mens egenkapitalen var 84,6 millioner kroner.

Ber om mer krisehjelp

Hun legger til:

– Fra å være en sunn bedrift, bygget opp sten på sten igjennom mange år, er vi i en situasjon hvor både arbeidsplasser og livsverk er i stor fare. Myndighetene har stengt våre dører, men har ikke lansert tiltak som i nærheten står i forhold til dette inngrepet.

Regjeringen har gjort det lettere å få banklån med statlig lånegaranti, men tiltaket er bare for mindre bedrifter, og ikke konsernet med tre frisørkjeder og mer enn 1000 ansatte.

– Dette gjelder ikke oss, da kravet er at man som små- og mellomstore bedrifter kan ha maksimalt 250 medarbeidere.

Hun ber regjeringen se til Danmark:

– I Danmark får virusrammede bedrifter dekket sine faste utgifter. Virksomheter som har måttet stenge på grunn av forbud som myndighetene har innført, får ekstra mye hjelp. Disse bedriftene kan nå få dekket opptil 100 prosent av deres faste utgifter, slik som husleie, strøm og renteutgifter. En lignende ordning må på plass i Norge, svært hurtig.

Løkka-frisør stenger: – Stortinget holdt pressekonferanse, og da var det bare å kansellere listene utover
Frisørsalongen Central Park på Grünerløkka frykter at pålagt stenging får konsekvenser for småbedrifter. – Vi ligger ganske tynt an i utgangspunktet, sier Morten Åberg.
02:54
Publisert:

Raise Gruppen består av kjedene Nikita Hair, Sayso Hair & Style og HairShop Frisør.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.