Det finnes utallige slankekurer på «markedet», og felles for mange er at de er vanskelige å følge eller at vekten etter gjennomført kur raskt er tilbake til utgangspunktet.

Men nå nærmest garanterer en dansk professor varig vekttap hvis man følger hans «matematiske» slankekur.

Selv har professor Jakob Stoustrup ved Universitet i Aalborg gått ned syv kilo på én måned, og i etterkant holdt den nye vekten uten problemer, skriver danske Videnskap.

– Metoden kan brukes med akkurat den kosten man foretrekker, selv om maten selvfølgelig skal være sunn hvis man ikke skal bli feilernært. Det er en uangripelig påstand at hvis man følger den metoden jeg beskriver, så har man matematisk garanti for det ønskede vekttapet, sier Stoustrup, som er professor i reguleringsteori på Institutt for Elektroniske Systemer.

I den nye kuren slipper man helt å telle kalorier eller være helt opphengt i hva man kan spise. Badevekten og kjøkkenvekten slipper man imidlertid ikke unna.

Plass til både sjokolade og rødvin

Hele essensen i Stoustrups selvutviklede slankekur er ifølge Videnskap akkurat som for flere slankekurer, å spise mindre enn kroppen forbrenner. Men ikke beregnet ut fra energien i hvert enkelt element i kosten, men på hvor mye maten eller drikkevaren veier. 

Ifølge professoren ligger et voksent menneskes naturlige forbrenning på én-tre kilo per dag. Har man for eksempel mistet 500 gram kroppsvekt siden siste måltid, skal man ved å følge professorens matematiske slankekur maksimalt innta 499 gram mat og drikke i det neste måltidet. 

Selv hadde Stoustrup bestemt seg for å gå ned 7,4 kilo på 31 dager. Det innebar at han i snitt måtte spise og drikke 239 gram mindre hver dag enn kroppens naturlige forbrenning.

– Før hvert måltid registrerte jeg kroppsvekten min med en god badevekt og fant ut hvor mye mindre jeg veide enn jeg måtte veie. Forskjellen inntok jeg deretter i mat og drikke. På den måten lå jeg etter et måltid akkurat på den vektkurven jeg hadde bestemt meg for på forhånd, sier han til Videnskap.

Ifølge professoren var det under slankekuren plass til både sjokolade og rødvin, samtidig som han levde akkurat som vanlig med mosjon et par ganger i uken og helt normal gjennomsnittlig sunn kost.

Forundring og skepsis

Jakob Stoustrups ikke-vitenskapelige eksperiment er ikke offentliggjort i noe tidsskrift, men er beskrevet i en blogg. Kuren er ifølge Videnskap utelukkende basert på matematiske beregninger som professoren har hentet fra sin hverdag på Universitet i Aalborg - der han ikke forsker på fedme, men optimal regulering av tekniske systemer.

Videnskap har forelagt Stoustrups nye slankemetode og oppnådde resultater for flere danske eksperter på fedme og slanking, og disse er både forundret og skeptiske, men kaller det samtidig interessant og potensielt verdt å arbeide videre med.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.