Spørsmålet alle lurer på om dagen: Hva skjer med julen 2020, kan vi feire og være sammen med familie og venner? Eller vil smittetrykket fortsatt være uforsvarlig høyt?

Ingen sitter med fasiten, men JP Morgan-økonom David Mackie, som sammen med kolleger har studert de nyeste mobilitetstallene i Europa og sammenlignet dem med hva som skjedde i løpet av den første koronabølgen, tenner et håp:

– Gitt den enorme mengden av økonomisk og sosial aktivitet som skjer i desember, er det kritisk at flere bransjer ønsker å vite hva man kan forvente seg i år. Og vår vurdering er at det ser lysere ut fremover, sier Mackie til CNBC.

Europa sliter med den andre smittebølgen og en rekke land har på ny innført strenge restriksjoner for å få ned smitten. Det har også Norge gjort. Strengest er tiltakene i Oslo og nabokommunene, restriksjoner som i første omgang skal vare ut måneden.

Både Tyskland og Frankrike har stengt ned på nasjonalt nivå, og nå begynner tiltakene å virke.

«Tilstrekkelig til å gjenvinne kontrollen»

Tysklands nedstenging varer til slutten av november, i Frankrike skal de nåværende restriksjonene vare frem til 1. desember, og i Storbritannia skal lockdown avsluttes 2. desember.

– Om det vil bli nye europeiske nedstenginger de første månedene i 2021 gjenstår å se, og mye avhenger av vaksineutviklingen. Men, akkurat nå ser det ut til å være gjort nok til å snu smittetrenden, sier JP Morgan-økonomen.

Funn fra de siste mobilitetsdataene i Europa konkluderer med at mobiliteten i Tyskland, Spania og Storbritannia har falt nok til å holde spredningen av viruset på et kontrollerbart nivå.

Samtidig peker JP Morgan på at også Irland, Nederland og noen andre mindre europeiske land, som har trappet opp restriksjonene sine på et tidligere nivå i den andre bølgen, har hatt en nedgang i antall smittetilfeller den siste uken.

– Disse erfaringene tyder på at restriksjonene som nå er blitt gjort i en rekke land i Europa de siste ukene vil være tilstrekkelig til å gjenvinne kontrollen over viruset, i alle fall på nåværende tidspunkt, sier Mackie.

Mandag brukte helseminister Bent Høie den eksplosive smitteutviklingen i Belgia som en advarsel om hva som kan skje i Norge, men de siste dagene har grafen går rett vei - nedover. Nå blir langt færre smittet i landet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.