Sjøpølsas angivelige virkning er velkjent i kinesisk medisin, men nå har sunnmøringen Jan Remmereit hentet ut virkestoff i neuraminsyre som skal forebygge forkjølelsesviruset i luftveiene.

I disse dager blir nesesprayen, som angivelig skal bekjempe rhinoviruset, lansert i det norske markedet.

Produktet som har fått navnet Viiral introduseres i første omgang i 362 norske apoteker.

Remmereit har i en årrekke utviklet preparater basert på marine råstoffer som blant annet omega 3, slankeprodukter og psoriasismedisin. Han solgte selskapet Natural videre til Kjell Inge Røkkes Aker-konsern etter å ha tjent en kvart milliard.

59-åringen fra Ørsta legger ikke skjul på at han har internasjonale ambisjoner for forkjølelsesmiddelet. Selskapet Viiral blir verdsatt til 97 millioner kroner i en pågående emisjon.

– Man kan betrakte Norge som et testmarked, sier Remmereit til DN.

Studie på SAS-crew

En nylig gjennomført studie utført på kabinansatte i SAS, viser at sykefraværet som følge av forbigående forkjølelsessymptomer ble redusert med 56,7 prosent. Studien ble gjennomført i løpet av fire uker som en dobbelblindet placebokontrollert klinisk studie med 127 deltagere i aldersgruppen 22-59 år. Det betyr at halvparten av utvalget fikk en saltvannsoppløsning, mens resten fikk Viiral.

– Ja, dette er blitt veldig spennende.Tallene taler for seg. Indikasjonene er positive, ja nesten litt i overkant av forventningene, sier Jan Remmereit.

Frode Fagermo er hentet inn for å kommersialisere produktet som skal hindre at rhinoviruset får festet seg på slimhinnene.

– Det er oppsiktsvekkende resultat, sier Frode Fagermo om studien.

– Mener dere nå å ha løst forkjølelsesgåten?

– Vi mener å ha kommet et godt stykke på vei. Her er det et stort hull, fordi det finnes ikke i dag effektive middel mot denne sykdommen som er så vanlig.

Siden neuraminsyre finnes naturlig i kroppen, reagerer ikke kroppen med resistens, ifølge Fagermo.

– Vi lover ikke annet enn at dette er en måte å jobbe forebyggende for å unngå og bli syk.

– Dere kan vel fort bli anklaget for å drive kvakksalveri?

– Nei, det er det ingen grunn til. Neuraminsyre er en kjent substans i kroppen, og finnes som sagt naturlig i morsmelk. Skulle vi bli det vil det i så fall være av folk og selskaper som livnærer seg på at folk er blitt syke. Det er nok av medikamenter rettet mot dem som allerede har symptomene. Vi forventer å bli gått etter i sømmene, men vi har studier og dokumentasjon som underbygger virkningen.

Han viser til professor Martin Schalling ved Karolinska Institutt i Stockholm som har vært involvert i utviklingen av sprayen.

– Ettersom det ikke finnes noen effektiv behandling av vanlig forkjølelse er det viktig å utvikle et produkt som er forebyggende. Effektene av denne nesespray i en dobbelblindtest er er en gledelig nyhet, sier professoren i en pressemelding.

Martin Schalling, Overlege og førsteamanuensis Anne-Marte Bakken Kran ved virusavdelingen Oslo universitetssykehus, Ullevål har tidligere sett positivt på forskning for å finne et virkestoff som kan blokkere viruset fra å komme inn i cellene.

– Det er flott at gründeren har alliert seg med forskere og får gjennomført kliniske studier i et forsøk på å dokumentere effekten, uttalte hun til DN i høst og la til at hun ikke kan si noe om virkningen.

15 års utvikling

Remmereit sikret seg den første patenten i 2003 og etter 15 år er produktet klar for å innta norske slimhinner. Bare selve utviklingen har kostet vel 20 millioner.

– Det kunne gått fortere hvis jeg hadde satt press på det, men jeg prioriterte det ikke i en tidlig fase. Jeg jobbet med å utvikle Viiral på si og bygget dokumentasjon gradvis. Jeg har sett at det har vært verdt å satse mer på.

– Er det utsikter for at du har en ny oppkjøpskandidat på linje med Natural?

– Jeg tror det er potensial innenfor den rammen, uten å konkretisere det mer.

Selskapet Viiral er nå inne i sin andre emisjon der 8 av totalt 18 millioner allerede er hentet inn i hovedsak fra lokale investorer på Sunnmøre.

– Nå frir dere blant annet til lokale investorer. Har det vært et alternativ å gå til et større legemiddelselskap?

– Jeg tror vi må jobbe litt til for å bygge selskapet og få en base. Det er bra med litt erfaring før man snakker med de helt store, sier Remmereit og tilføyer at han har uformell kontakt med legemiddelselskaper.

Parallelt med Viiral har han fem-seks prosjekter gående i ulike faser.

Apotek 1 har tatt inn produktet i alle sine apotek. Kommunikasjonssjef i Kjersti S. Ofstad anser Viiral som et supplement til allerede eksisterende produkter som benyttes når man har er blitt syk.(Vilkår)

Det har alltid vært en stor drøm
01:42
Publisert: