- Det haster. Vi forventer en stor bølge med smitte rett etter nyttår. Risikoen for å bli smittet blir nå større enn noen gang. Vaksinasjon beskytter godt mot alvorlig sykdom. Jeg ber derfor dem som så langt har takket nei til vaksinasjon, om å tenke seg om en gang til. I alle landets kommuner står man klare til å gi første dose, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI i en pressemelding.

Uvaksinerte utgjør halvparten av sykeshusinnleggelsene

Smittetrenden i Norge har vært fallende gjennom julen, men det kommer til å endre seg raskt, tror FHI. De som ennå ikke har tatt vaksine bør ta den nå. De uvaksinerte utgjør nå halvparten av dem som legges inn i sykehus for covid-19.

– Derfor oppfordrer vi alle uvaksinerte til å møte opp på vaksinasjonssentrene i det nye året for å starte vaksinering, sier Stoltenberg.

Smittebølge i Europa kan komme til Norge

I andre land har smitten steget kraftig de siste ukene. Ifølge nyhetsbyrået AFPs oversikt er det så langt registrert 100.074.753 smittetilfeller i Europa. Det er mer enn én tredel av tilfellene som er registrert globalt. Alle de ti landene med flest smittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, er nå i Europa. Danmark, som også utfører klart flest tester, topper listen med 3.478 smittede per 100.000 innbyggere. I Norge er tallet 949.

– Vi har nå trolig et kort tidsintervall før smitten raskt vil stige. Det må vi utnytte for å få vaksinert flest mulig av dem som venter på sin første, andre eller tredje vaksinedose, sier Camilla Stoltenberg.

Tredje dose hindrer sykehusinnleggelse

Stoltenberg skriver i meldingen at kommunene og sykehusene må forberede seg på at smittebølgen kommer til Norge i januar, noe som vil føre til flere sykehusinnleggelser og større press på helsevesenet.

Alle kan få oppfriskningsdose 4,5 måneder etter andre vaksinedose. En tredje dose har blant annet hjulpet betydelig på innleggelser blant vaksinerte eldre høsten 2021, ifølge FHI.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.