– Koronaviruset vil dessverre også denne vinteren forårsake mye smitte og alvorlig sykdom, kanskje mer enn noen gang før i denne pandemien i Norge, sa Stoltenberg på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag.

– Akkurat nå er det stor usikkerhet om hva omikronvarianten vil bety for epidemien i Norge, men mye peker i feil retning, ss FHI-direktøren videre.

Stoltenberg sier det ligger i virusets natur å endre seg, og at det skjer mutasjoner hver gang viruset formerer seg i kroppen til en nysmittet person.

– Omikronvariantens fortrinn er at den ser ut til å lettere smitte vaksinerte, i tillegg til at den smitter uvaksinerte. Dermed kan den spre seg til mange flere i befolkningen.

– Når mange blir smittet, er det en del som får alvorlig sykdom. Det har vi allerede sett med deltavarianten – og det vil trolig bli verre med omikronvarianten, sa Stoltenberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.