Regjeringen har besluttet å innføre tiltak for å bremse spredning av omikronvarianten, som torsdag ble påvist etter et julebord på Aker Brygge i Oslo. Det forventes flere tilfeller.

Totalt har minst 50 personer fått påvist koronasmitte etter julebordet, og det jobbes nå med å kartlegge hvor mange som har fått omikronsmitte. Ifølge statsminister Jonas Gahr Støre og helseminister Ingvild Kjerkol var samtlige av de 50 smittede fullvaksinerte.

– I dag varsler regjeringen koronatiltak på tre nivåer. Regionale tiltak for Oslo og kommunene rundt, skjerpede innreisetiltak for de som reiser inn til Norge, og nasjonale anbefalinger som gjelder hele landet, sa Støre under en pressekonferanse.

Helseminister Kjerkol opplyser at det blant annet innføres påbud om munnbind der det ikke er mulig å holde en meter avstand, mer hjemmekontor, samt antallsbegrensninger på arrangementer i Oslo og kommunene rundt fra og med midnatt.

– Vi trekker nå i bremsen. Vi gjør det for å beholde kontrollen og beskytte befolkningen og en helsetjeneste som er under press mange steder, sier hun.

– Regjeringen følger situasjonen tett. Vi kan ikke utelukke at det vil komme strengere tiltak senere, dersom det blir behov for det, sier Støre.

Dette er tiltakene i Oslo-området

De regionale tiltakene gjelder for Oslo, Asker, Bærum og opptaksområdet til Ahus (Grue, Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum, Nes, Lørenskog, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Enebakk, Nordre Follo, Ås, Nesodden, Frogn).

Regjeringen presenterer følgende tiltak i en pressemelding:

  • Det er påbud om bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, innendørs stasjonsområder og taxi. Tiltaket gjelder ikke barn under 12 år.
  • Arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går utover viktige og nødvendige tjenester, skal legge til rette for at ansatte kan jobbe hjemmefra hele eller deler av uken.
  • Antallsbegrensninger for private arrangementer innendørs på inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler.
  • Plikt for serveringssteder og arrangører til å registrere gjester for å kunne varsle gjester ved smitteeksponering.
  • Krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling
  • Krav om at alle gjestene har sitteplasser på serveringssteder som har skjenkebevilling
  • Antallsbegrensninger for innendørs arrangementer uten faste tilviste plasser med inntil 600 (i kohorter på 200)

Tiltakene varer i første omgang i 14 dager.

Nasjonale tiltak

Samtidig innfører regjeringen kontaktreduserende tiltak på nasjonalt nivå.

  • Hold avstand til andre, gjerne en meter der det er mulig. Unngå klemming (nytt) og håndhilsing.
  • Anbefaling om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester, sørger for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken, for eksempel at det slik for bedriften samlet sett utgjør 50 prosent (nytt)
  • Ber voksne vurdere om man kan redusere antall nærkontakter noe (nytt).
  • Anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand. Det anbefales også å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand.

Regjeringen innfører også strengere testkrav på grensen. Fra og med midnatt må alle som kommer til Norge teste seg innen 24 timer.

Økonomisk støtte

For å møte uroen som måtte oppstå ved innføringen av nye koronatiltak, viderefører regjeringen økonomiske tiltak og ordninger blant annet for kulturlivet.

– Kultur, frivillighet og idrett, som har hatt en stor uro gjennom hele pandemien, får ordningene videreført for å sørge for en trygghet for de aktørene frem til sommeren, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under pressekonferansen.

– Da kan man jobbe som normalt og vite at det er en trygghet dersom det kommer den type restriksjoner som vi nå innfører i deler av landet, fortsatte han.

I tillegg blir den kommunale kompensasjonsordningen på 200 millioner kroner stående til januar, og Vedum sier regjeringen vil komme tilbake til en eventuell videreføring etter nyttår.

Ved koronarelatert sykdomsfravær på jobb blir det innført at arbeidsgiver tar kostnaden for de første fem dagene, mens staten tar kostnaden fra og med dag seks.

– Ikke treffsikker nok

I en pressemelding skriver NHO at regjeringen må kompensere bedrifter som blir hindret i å drive normal forretningsdrift som følge av de nye tiltakene. Flere restriksjoner vil ramme bedrifter og arbeidsplasser hardt, understrekes det.

– NHO har i dag bedt om et møte med næringsministeren så raskt som mulig. Regjeringen må involvere partene i arbeidslivet, både nasjonalt og regionalt, ved utforming av nye tiltak og kompensasjonspakker, sier NHO-direktør Ole Erik Amlid.

NHO ber om en nasjonal kompensasjonsordning, redusering av arbeidsgiverperioden ved sykefravær til tre dager, samt at arbeidsgiverperioden ved permittering må reduseres fra ti til fem dager.

Hovedorganisasjonen Virke skriver i en pressemelding at tiltakene vil føre til «en forsterkning av det allerede dramatiske fallet i aktiviteten for virksomhetene som lever av å samle folk».

– Nå trenger vi en offensiv og nasjonal kompensasjonsordning som gjør at de virksomhetene som treffes av smitteverntiltakene også får støtte, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen.

– Regjeringen viser til krisestøtte gjennom den kommunale ordningen, men den er ikke treffsikker nok, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.