Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og helseminister Ingvild Kjerkol holder pressekonferanse om koronasituasjonen klokka 16. Ifølge opplysninger til VG vil regjeringen kunngjøre både nasjonale og regionale tiltak under pressekonferansen.

Etter det NRK forstår kan det bli en antallsbegrensning på 100 personer på private arrangementer. På profesjonelle arrangement uten faste, tilviste plasser kan det være opp til 600 deltakere delt opp i kohorter.

Begrensningen vil gjelde i regioner med mye smitte, men personer bosatt i slike regioner må forholde seg til reglene på sitt hjemsted om de deltar på arrangement andre steder i landet, skriver NRK.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg skal også være til stede på pressekonferansen.

Smittetallene i Norge er høye. Onsdag ble det registrert 4.045 koronasmittede personer i Norge, 2.525 flere enn samme dag i forrige uke.

I tillegg er omikronvarianten påvist flere steder i landet. Varianten antas å være mer smittsom enn andre varianter av koronaviruset.

Flere bekreftet smittet

I Norge er det bekreftet flere tilfeller av den nye virusvarianten. Onsdag ble det påvist to tilfeller av omikronvarianten av koronaviruset i Øygarden kommune og to tilfeller hos reisende til Gardermoen.

Samtidig har det vært et større utbrudd i Frogner bydel i Oslo. Bydelsoverlegen i Frogner mistenker at 30–40 personer er smittet av omikronvarianten etter et julebord avholdt av solenergiselskapet Scatec.

FHI oppfordrer også folk som har vært på Old Irish Pub på Majorstuen lørdag 27. november i tidsrommet 22:00 til 01:00 om å ta en test. En av gjestene på julebordet var her på lørdagen før personen fikk påvist smitte.

– Dette er på bakgrunn av at det sannsynligvis er omikronvarianten. Folkehelseinstituttet (FHI) har derfor bedt oss om å gå ut med hvor smitten fant sted, sier assisterende bydelsoverlege, Tine Ravlo.

Det er 59 påviste tilfeller i Belgia, Danmark, Frankrike, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike.

Usikre på hvor farlig viruset er

Helsemyndighetene er fortsatt ikke sikre på hvor farlig omikron er. Men de første rapportene fra leger har utløst forsiktig optimisme.

Da det europeiske smittevernbyrået ECDC la frem sin daglige statusoppdatering klokken 12 onsdag, var det registrert 59 tilfeller av omikron i Europa.

Blant disse har det ikke vært noen alvorlige tilfeller, ifølge ECDC.

Det er heller ikke meldt om dødsfall.

«Alle tilfeller som det finnes tilgjengelig informasjon om alvorlighetsgrad for, har vært enten asymptomatiske eller milde», skriver byrået i sin dagsrapport.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.