Det ble i formiddag påvist to tilfeller av omikronvarianten av koronaviruset i Øygarden kommune. En drøy time etter at den første melding om omikron i Norge ble offentliggjort kom det en beskjed fra FHI om at ytterligere to personer har testet positivt for den nye varianten.

Alle de fire smittede personene har vært på reisefot fra Sør-Afrika den siste tiden.

Ordfører Tom Georg Indrevik sier de to registrerte tilfellene har vært på reise i Sør-Afrika.

– Vi har hatt kontakt med Folkehelseinstituttet gjennom helgen, og det er tatt ekstra forholdsregler når det gjelder de som er smittet av omikronvarianten, sier ordføreren.

Varianten ble først påvist i Sør-Afrika og har skapt uro verden rundt siden den ser ut til å være mer smittsom.

– Jeg forstår at det kan virke skremmende på noen, men vi har vært forberedt på det både i Norge og internasjonalt, og har planer for å håndtere smitte umiddelbart.

Det sa helseminister Ingvild Kjerkol (AP) til NTB tidligere i dag. Hun forteller at de smittede er satt i isolasjon og deres nærkontakter i karantene.

Like etter uttalelsen kom meldingen om at regjeringen hasteinnkaller til pressekonferanse klokken 13.

«Bekymret»

Ifølge en risikorapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) gir den trolig ikke mer alvorlig sykdom eller død.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sa mandag morgen til NRK at det er grunn til bekymring.

– Ja, vi skal være bekymret. Så er det Folkehelseinstituttets jobb å være bekymret på en profesjonell måte, hele tiden, og vurdere hva som kan skje, og hva som er de verre scenarioene for hva som kan skje, sa Stoltenberg.

FHI tror det er sannsynlig at vaksinene virker også mot denne varianten.

– Hvor godt vet vi ikke, sa Stoltenberg.

Ifølge FHI vil det komme svar om dette innen midten av desember.

FHI mener også at lokale utbrudd av varianten bør slås ned de kommende ukene, frem til vi har fått mer oversikt over den.

Den nye koronavarianten ble meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Den har siden spredt seg til flere land, blant annet i Europa. Norge og flere andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

«Skjult smitte»

Det er ikke overraskende at det er bekreftet smittetilfeller av omikronvarianten også i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Øygarden kommune bekreftet onsdag formiddag at to personer har fått påvist smitte av koronavarianten. Helsemyndighetene har i flere dager gitt uttrykk for at det kun var spørsmål om tid før smitten ble bekreftet her i landet.

«Det er ikke overraskende at omikronvarianten påvises i hele Europa nå, også i Norge. Det viktigste er at kommuner med påvist smitte driver effektiv smittesporing», skriver Nakstad i en tekstmelding til NTB.

«Vi må også være forberedt på at det også kan være skjult smitte i landet allerede. Derfor er gjeldende smittevernråd svært viktige å følge for alle», avslutter han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.