Fredag satt regjeringen i møter for å vurdere situasjonen etter at det ble kjent at en ny virusvariant herjer.

Fredag ettermiddag ble det klart at varianten B. 1.1.5.29, som først ble oppdaget i Sør-Afrika, også er oppdaget i Europa, nærmere bestemt Belgia.

I en epost til NTB skriver helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at helsemyndighetene nå vurderer ulike tiltak.

– FHI jobber nå med å innhente mer informasjon om den nye virusvarianten. Helsemyndighetene følger situasjonen nøye og vurderer ulike tiltak, skriver hun i en epost til NTB.

Stans av fly fra sør i Afrika

Den nye virusvarianten som har minst 30 mutasjoner i spike-proteinet, har ført til at Europakommisjonen har foreslått stans i flytrafikk fra land sør i Afrika. Storbritannia, Italia og Tyskland har allerede innført dette.

Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk tidligere fredag ettermiddag ut og advarte mot rask innføring av nye reiserestriksjoner på grunn av virusvarianten.

Ny virusvariant rammer Wall Street – fryktindeksen til værs, børsene ventes åpne med markant nedgang

Kjerkol skriver at Norge ikke har noen direktefly til Afrika, men trekker frem at det nylig er gjort endringer i innreisetiltakene i Norge.

Blant annet må alle over 16 år registrere seg før ankomst til Norge, det er krav om negativ test før avreise, innreisekarantene og testing etter ankomst for alle reisende over 18 år fra land utenfor EØS og Schengen-området eller Storbritannia, dersom de ikke har verifiserbart koronasertifikat.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier de følger smittesituasjonen nøye.

– Det vil komme en avklaring relativt raskt, sier utenriksministeren.

Rop etter tiltak fra Frp og KrF

Flere norske politikere har likevel vært ute og etterspurt nettopp dette. Blant dem er KrFs Kjell Ingolf Ropstad, som mener at Norge bør innføre karantene eller flystans fra land sør i Afrika på lik linje som EU, Storbritannia og Italia.

Det er ikke direktefly fra de seks landene Sør-Afrika – Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe og Botswana – til Norge.

Milliardær og Flyr-investor om børsuroen: – Jeg er ingen spåmann. Dette kan gå begge veier, og det er utenfor min kontroll

Også Frp har bedt regjeringen å følge opp med strengere kontroll av personer fra de landene som ankommer Norge.

Stenger ned

Det er ventet at WHO vil kalle varianten «Nu,» den neste ledige bokstaven i det greske navnesystemet for varianter av koronaviruset.

Torsdag var 77 tilfeller av varianten bekreftet i Sør-Afrika, ifølge BBC, men tallet er ventet å stige betraktelig etter hvert som flere koronatester blir analysert.

Forskere tror at så mange som 90 prosent av nye tilfeller i Gauteng-provinsen i Sør-Afrika kan være B. 1.1.529. Storbyene Johannesburg og Pretoria ligger i Gauteng, ifølge Euronews.

Virusvarianten har også blitt oppdaget i Botswana, Hongkong og Israel.

Fredag skapte nyheten om virusvarianten uro på børsene og flere land strammer inn koronatiltakene.

Nakstad frykter at ny variant kan utkonkurrere delta

Fredag ble det klart at det første tilfellet av den sørafrikanske varianten er oppdaget i Belgia.

Landet skal nå stenge nattelivet i tre uker. Private samlinger må holdes hjemme og restauranter skal stenge klokken 23. Belgia har over 25.000 koronatilfeller hver dag.

Nabolandet Nederland ventes å stramme inn klokken 19 i kveld.

I Spania er 90 prosent av befolkningen over 12 år fullvaksinerte. Men likevel er smitten begynt å stige. Catalonia innfører nå krav om koronapass til barer og restauranter.

I vårt naboland Danmark varsler helsemyndighetene at de nå anbefaler koronavaksinering av barn ned til fem år.

Vaksine og medisin

Ifølge FHIs ferske fredagsstatistikk er 401.398 personer vaksinert med tredje dose av koronavaksine i Norge. 4.236.442 personer har fått første dose og 3.817.702 har fått andre.

7,4 prosent av befolkningen over 18 år har dermed fått tredje dose, mens henholdsvis 78,6 og 70,8 prosent av befolkningen har fått dose en og to. I befolkningen over 18 år er andelen for dose en og to henholdsvis 91,8 og 87,7 prosent.

Europakommisjonen vil ha flystans fra det sørlige Afrika – tungt børsfall i Europa

Fredag kom også nyheten om at Norge vurderer å skaffe koronamedisin før jul, skriver NTB.

Ifølge Dagens Medisin har legemiddelselskapet MSD tilbudt norske myndigheter mulighet for å inngå en direkteavtale med selskapet for å kunne motta legemidler før jul – men da må en avtale om det signeres innen 30. november.

Storbritannia og Danmark har inngått direkteavtaler med MSD for å skaffe medisin før jul.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.