Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) innkalte onsdag til hastemøte etter at omikron-varianten har blitt påvist flere steder i Norge.

Til stede er også avdelingsdirektør Line Vold i FHI og helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Sammen med FHI følger vi situasjonen time for time. Blir det nødvendig med flere kraftfulle tiltak, vil vi innføre det, sa Kjerkol under pressemøtet.

Det ble i dag formiddag påvist to tilfeller av omikronvarianten av koronaviruset i Øygarden kommune. Samtidig har det blitt påvist to tilfeller hos reisende til Gardermoen. De to personene kom fra Sør-Afrika og er isolert på karantenehotell. De har kun hatt milde symptomer.

Onsdag formiddag uttalte bydelsoverlegen på Frogner i Oslo, Tine Ravol, at det er «høy sannsynlighet» for at 30–40 personer er smittet av omikron i Frogner bydel.

– Vi forventer melding om flere tilfeller de neste dagene, sier Line Vold fra FHI.

Hun sier videre at det er sannsynlig at omikron er mer smittsom enn delta-varianten.

– Lørdag innførte vi flere innreisetiltak, mandag forlenget vi isolasjonstiden til sju dager og smittekarantene til ti dager i tilfeller der det er mistanke om omikron-smitte. Sammen med FHI og Helsedirektoratet følger vi situasjonen fra time til time og ser på om tiltakene skal justeres eller forsterkes, sier Kjerkol.

«Bekymret»

Ifølge en risikorapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) gir den trolig ikke mer alvorlig sykdom eller død.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sa mandag morgen til NRK at det er grunn til bekymring.

– Ja, vi skal være bekymret. Så er det Folkehelseinstituttets jobb å være bekymret på en profesjonell måte, hele tiden, og vurdere hva som kan skje, og hva som er de verre scenarioene for hva som kan skje, sa Stoltenberg.

FHI tror det er sannsynlig at vaksinene virker også mot denne varianten.

– Hvor godt vet vi ikke, sa Stoltenberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.