– Vi er blitt plukket ut av britiske myndigheter, ja, de vil bruke vårt medikament og vi er først ut i et forsøk som omfatter i alt seks medikamenter som skal testes for å se om de har effekt mot covid-19, sier finansdirektør Rune Skeie til NTB natt til onsdag.

Han er svært fornøyd med å ha blitt valgt ut og forventer at de første dataene vil være tilgjengelige innen få måneder.

Hurtigprosess

BerGenBios medikament Bemcentinib er ifølge ham for tiden under klinisk testing som kreftmedikament flere steder i verden, men er nå valgt til studien der britenes ser etter medikamenter som tidlig kan gi god behandling mot covid-19.

– Det har gått relativt raskt ut, for å si det sånn. Vi er veldig fornøyd med å være en del av programmet her. Da kommer vi fort i gang med studien og får behandlet folk raskt. Slike studier kan ta 18 måneder å få i gang, nå har vi fått det til på noen uker, sier Skeie

Påvist effekt mot virus

Medikamentmateriell og forsøksressurser leveres av Bergenbio, som vil starte med testing av 120 forsøkspersoner, 60 av dem innlagte pasienter med covid-19 og 60 i en kontrollgruppe som mottar standardbehandling ved seks britiske sykehus. Studien er finansiert av det britiske helsedepartementet Department of Health and Social Care (DHSC) og Det britiske forskningsdirektoratet UK Research and Innovation (UKRI).

Bemcentinib er utviklet av Bergenbio. Ifølge Skeie fungerer det ved at det behandler et protein i cellene, AXL-proteinet, og blokkerer AXL-signaler i cellene. Dette gjør, litt enkelt sagt, at immunforsvaret blir bedre. Medikamentet har vist antiviral effekt i tidligere forsøk.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.