Statsminister Erna Solberg uttalte under regjeringens pressekonferanse fredag at regjeringen kommer med nasjonale smittetiltak i neste uke.

– Når vi da velger å komme med nye tiltak neste uke, og velger å stramme inn litt til, så er det fordi at hvis vi nå tar et krafttak i november og begynnelsen av desember så får vi en mulighet for en normal julefeiring med våre nærmeste, sier Solberg.

– For vi ønsker alle å leve slik vi gjorde før.

Fra vondt til verre

– Utviklingen har gått fra vondt til verre, sa Solberg under pressekonferansen.

– Flere land i Europa er i ferd med å stenge ned, sier statsministeren og trekker frem Irland, Storbritannia og Frankrike som eksempler på land som har eller er i ferd med å stenge ned.

– Akkurat nå har vi pågående smitteutbrudd, og vi er bekymret.

– Selv om Norge har lave smittetall, registrerer vi at antallet innlagte og smittede har økt. Jeg er bekymret, sier Solberg.

Frivillig vaksinasjon

Hun påpeker at for å bli kvitt viruset må det komme en vaksine, noe vi enda ikke har, men hun trekker frem at det er flere vaksiner i siste fase av testingen, og at Norge vil få en vaksine i første halvdel av 2021, gitt at alt går som planlagt.

– Når en vaksine blir godkjent i Norge har den blitt godkjent av myndigheter både i Norge og i EU, sier statsministeren.

Hun sier at vaksinen blir gratis og frivillig, og at Norge ikke har for tradisjon å gjøre vaksinasjon obligatorisk, men at det som regel er god oppslutning rundt vaksinasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.