DN får bekreftet at kvinnen som ble kjent koronasmittet onsdag er én av de tre nordmennene som ble evakuert fra den kinesiske byen Wuhan før helgen.

«Reisen ble organisert ved bruk av EUs samordningsmekanisme for krisehåndtering, og gjennom et fellesnordisk samarbeid» skrev UD i en uttalelse.

Koronaviruset ble først påvist i Wuhan, og det er her de fleste smittede befinner seg. Ifølge Helsedirektoratet satt den koronasmittede kvinnen i isolat i Kina før hun ble hentet hjem før helgen.

Hun og de to andre nordmennene først fløyet til Paris, sammen med andre EU-borgere. Her ble de møtt av norsk helsevesen før de ble fløyet videre til Norge, og testet for koronasmitte samme kveld.

De ble deretter lagt til observasjon, og allerede natt til lørdag var resultatene klare. Denne første testen ga ingen utslag på koronaviruset for noen av de tre, til tross for at kvinnen fra Tromsø senere skulle teste positivt. Lørdag fløy kvinnen hjem til Tromsø med et rutefly fra SAS.

Flere vurderinger

Det var helsedirektør Bjørn Guldvog som tok vurderingen om å la kvinnen reise hjem, etter at Folkehelseinstituttet hadde vurdert at hun ikke utgjorde noen risiko.

– I og med at vedkommende hadde vært i et risikoområde ba jeg om en forsikring om at det ville være trygt å reise, fra et bredere smittevernmiljø, sier han til DN.

Helsedirektoratet kontaktet derfor CBRNE-senteret på Oslo universitetssykehus som blant annet håndterer smitte (den engelske forkortelsen står for Chemical, Biological, Radioactive, Nuclear og Explosives, red.anm.). Deres vurdering var identisk med Folkehelseinstiuttets, ifølge helsedirektøren.

– På bakgrunn av det tok vi en beslutning om at hun kunne ta alminnelig transport, sier Guldvog.

Alt du trenger å vite om koronaviruset på 2 minutter: Hva er symptomene, hvordan kan spredningen stoppes og finnes det en kur?
Bill Schaffner er ekspert på smittsomme sykdommer: – Koronaviruset er trolig overført til mennesker fra dyr.
02:03
Publisert:

FHI diskuterte rutefly

På det tidspunktet var det klart at kvinnen skulle holdes i hjemmeisolat da hun kom til Tromsø. I mellomtiden ble det tatt en ny prøve. Denne ble klar onsdag, og det ble påvist spor av koronavirus hos kvinnen.

Ifølge Folkehelseinstituttet er testen man bruker for å påvise koronasmitte svært sensitiv og kan påvise selv svært lave virusmengder. Det behøver heller ikke være levende virus i kroppen for at den skal slå ut.

Svaret på hvorfor prøvene likevel fikk to forskjellige utslag kan ligge i prøvematerialet som ble sendt til analyse.

– Hadde hun vært klart positiv ville nok også den første testen ha slått ut. En av hypotesene er at hun har hatt en lavgradig smitte i Kina, og at denne gikk over før hun kom til Norge, sier overlege Trude Arnesen i Folkehelseinstituttet.

Å holde kvinnen i hjemmeisolat, selv om man trodde hun ikke var smittet, ble bestemt av føre var-hensyn, forteller Arnesen.

– Vurderte dere en føre var-holdning til å sende henne med rutefly?

– Det ble diskutert, men med et negativt prøvesvar og ingen symptomer ble det vurdert som trygt, sier overlegen.

Svært lite sannsynlig med smitte fra kvinnen

Kvinnen er fortsatt frisk og uten symptomer. Arnesen hos FHI understreker at den marginale virusmengden som er funnet hos Tromsø-kvinnen, samt fraværet av symptomer, gjør det svært lite sannsynlig at noen av de hun har vært i kontakt med har vært utsatt for smitte. Norske myndigheter skal ha full oversikt over hennes bevegelser etter at hun kom til Norge.

– Alle som har vært på flyet med henne har fått informasjon om at de skal ta telefonisk kontakt med lege dersom om de får symptomer de nærmeste 14 dagene, men ellers leve som normalt, sier Arnesen.

De to andre som ble hentet hjem fra Wuhan før helgen er fortsatt regnet som koronafrie, men holdes i hjemmeisolat, ifølge Helsedirektoratet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.