Et lastefly med ansiktsmasker og beskyttelsesforklær skal ha blitt sendt fra Shanghai og ha ankommet Oslo fredag, skriver Alibaba Foundation og Jack Ma Foundation i en melding sendt til DN lørdag formiddag. Begge stiftelsene er tilknyttet den kinesiske forretningsmannen og Alibaba-gründeren Jack Ma, som er god for over 40 milliarder dollar, ifølge nyhetstjenesten Bloomberg.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie bekrefter opplysningene på DNs forespørsel.

- Vi har takket ja til denne donasjonen av smittevernutstyr fra Alibaba Foundation, men understreket at Norge vil kompensere verdien av dette smittevernutstyret med midler til det internasjonale arbeidet med å bekjempe koronaviruset. Norge har blant annet gitt 2,2 milliarder kroner til vaksineinitiativet CEPI, som er langt over verdien av det vi får fra Alibaba Foundation, skriver Bent Høie i en sms.

South China Morning Post rangerer ham som Kinas rikeste mann, selv om han har tapt milliarder i markedet på koronakrisen.

Tiltaket skal være den siste i en rekke bistandsinitiativer fra Alibaba Foundation og Jack Ma Foundation, som donerer medisinsk utstyr for å hjelpe Europa med å bekjempe spredningen av koronaviruset, ifølge meldingen.

Andre forsendelser som inneholder testsett skal snart sendes, ifølge meldingen fra stiftelsene.

- Vi jobber kontinuerlig med å få tak i mer smittevernutstyr til sykehus og kommuner. Det viktigste vi gjør er å sikre at de som står i førstelinjen i kampen mot viruset har det de trenger, skriver helse- og omsorgsminister Bent Høie til DN.

Det er pr-byrået MSL Group har sendt ut meldingen til DN på vegne av stiftelsene. Administrerende direktør i MSL Group, Rolf Aaneland, bekrefter at opplysningene stemmer.

– Det stemmer. Det kom et fly til Norge fredag ettermiddag, sier Aaneland til DN.

MSL Group er eid av kommunikasjonskjempen Publicis Group, som omtaler seg som Europas største pr-nettverk.

DN får opplyst av Helse- og omsorgsdepartementet at flyet som ankom Oslo fredag skulle frakte et større parti med smittevernutstyr som var anskaffet gjennom kommersielle kanaler og at det ble plass til partiet fra Alibaba-stiftelsen ombord på flyet.

Vil hjelpe Norge

Denne donasjonen er blant «en rekke hjelpetiltak fra Alibaba Foundation og Jack Ma Foundation for å støtte områdene i verden som er mest rammet av koronakrisen, ved å skaffe og levere ulike typer medisinsk utstyr til Asia, USA, Afrika og Europa» ifølge stiftelsene. Ytterligere donasjoner skal etter planen kunngjøres i løpet av de kommende dagene og ukene.

DN har snakket med en pr-ansvarlig hos Alibaba-stiftelsen i Storbritannia som ikke ønsker å bli navngitt. Hun sier at Norge har akseptert gaven.

– Den er blitt akseptert, sier hun til DN. Flyet skal ha landet i går ettermiddag rundt firetiden norsk tid og gått gjennom tollen uten problemer.

– Er det norske myndigheter som har tatt imot gaven?

– Det er myndighetene, sier representanten fra Alibaba-stiftelsen. Hun forteller at 70 land til nå har tatt imot gaver fra stiftelsene. Blant disse er både Italia, Spania, Sveits, Irland, Danmark og Sverige, ifølge henne.

- Hva ønsker Jack Ma å oppnå med denne gaven?

- Det er ingen motivasjon bak dette, annet enn ønsket om å hjelpe andre. Vi er en stiftelse og det er oppgaven vår å hjelpe, sier hun.

De to stiftelsene finansierer også forskning og utvikling av behandlingsalternativer for koronaviruset i Kina og ved Peter Doherty Institute for Infection and Immunity (Australia) og Columbia University (USA).

Jack Ma Foundation ble grunnlagt av Jack Ma, grunnleggeren av Alibaba Group i 2014 og har til nå hatt fokus på utdannelse, entreprenørskap, kvinneledelse og miljø.

DN har også vært i kontakt med Statsministerens kontor, som henviser til Helse- og omsorgsdepartementet.

Møtte Erna Solberg i 2017

Erna Solberg møtte Jack Ma i 2017. I desember 2018 signerte Norge og en rekke andre land på at Kinas mest populære mobile betalingstjeneste kunne tas i bruk i Norge, i samarbeid med Vipps.

DN publiserte mandag en større dokumentar om Norges globale jakt på smittevernutstyr. Her fremgår det at Jack Ma nylig også sendte flere tonn med smittevernutstyr til Afrika. De siste ukene har kinesiske myndigheter og enkeltpersoner begynt å sende hjelpesendinger med medisinsk utstyr og ekspertteam til en rekke land. Forrige helg sendte Jack Ma et fly med 5,4 millioner masker, 1,1 millioner testsett og 60.000 visirer til Etiopia.

Mandag denne uken kunngjorde Helse Sør-Øst at Norge hadde klart å få nærmere en million munnbind fra Kina. Nyheten ble presentert med statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie utenfor Helse Sør-Østs forsyningslager på Skedsmokorset.

Gir 16 paller til Danmark

Torsdag denne uken meldte myndighetene i Region Midt-Jylland i Danmark at deres sentrale lager hadde mottatt smittevernutstyr donert av Jack Ma Foundation, som skulle distribueres videre til regioner og kommuner over hele landet. Det dreide seg om 16 paller med munnbind og beskyttelsesdrakter.

- Vi takker for hjelpen fra Kina. Donasjonen hjelper oss med å opprettholde høy sikkerhet for våre ansatte. Ansattes sikkerhet er høyt prioritert av hensyn til de ansatte selv, deres pårørende, pasientene og resten av landets innbyggere. Det sikrer at vi kan beskytte ansatte mot koronaviruset, uttaler regionrådets leder Anders Kühnau i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.