– Den virusvarianten vi har nå, gir mindre alvorlig sykdom enn tidligere varianter. Og selv om mange blir smittet, blir færre innlagt på sykehus. Vi er godt beskyttet av vaksiner. Det gjør at vi nå kan lette på svært mange tiltak, selv om smitten stiger raskt, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Vi beholder noen tiltak for å forhindre at altfor mange blir syke og borte fra jobben samtidig, sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen tirsdag kveld.
– Vi beholder noen tiltak for å forhindre at altfor mange blir syke og borte fra jobben samtidig, sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen tirsdag kveld. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB)

Samtidig beholder regjeringen noen av tiltakene en stund til, blant annet anbefalingen om å holde en meter avstand og kravet om å bruke munnbind når det er vanskelig å holde avstand.

– Tiden framover vil bli krevende. Svært mange av oss vil bli smittet. FHI anslår at kanskje så mange som mellom tre og fire millioner personer kan bli smittet av omikron før sommeren, og vi må planlegge for opp mot 20 prosent sykekefravær. Vi beholder derfor noen tiltak for å forhindre at altfor mange blir syke og borte fra jobben samtidig, sier Støre.

Lettelsene

Dette er de viktigste endringene som trer i kraft klokken 23.00 i kveld:

 • Det er ikke lenger noen anbefaling om antallsbegrensning på gjester hjemme, og heller ingen antallsbegrensning på arrangementer innendørs eller utendørs.
 • På arrangementer med faste tilviste plasser, som på kino, teater eller i kirken, fjernes avstandskravene når man sitter i setet. Det betyr at alle seter i en sal kan benyttes. Arrangøren skal legge til rette for at det er mulig å holde avstand ellers i lokalet eller arrangementsområdet.
 • Skjenkestopp og krav om bordservering fjernes, men det er fortsatt krav om smittevernfaglig forsvarlig drift.
 • Det er ikke lenger en nasjonal anbefaling om gult nivå i barnehager og skoler. Se egen pressemelding om dette.
 • Høyskoler, universiteter og fagskoler anbefales å tilstrebe full fysisk tilstedeværelse ved undervisning. Anbefalingen om én meter avstand kan fravikes ved undervisning.
 • Organiserte idretts- og fritidsaktiviteter kan nå foregå som normalt både innendørs og utendørs for alle aldersgrupper, med kontakt der det er nødvendig.
 • Fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og lignende kan åpne opp igjen, men de må ha smittevernfaglig forsvarlig drift.
 • Det blir ikke lenger et krav om å legge til rette for hjemmekontor. Det anbefales at arbeidsgivere selv vurderer hvor mye hjemmekontor som er riktig på den enkelte arbeidsplass. Her må bedriftene også tenke på hvordan de kan unngå at alle blir syke samtidig.
 • Kravet om å teste seg på grensen for innreisende til Norge fjernes.
 • Det anbefales å holde én meter avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære
 • Personer som er smittet av koronaviruset skal isolere seg i fire døgn. Smittede som har symptomer må i tillegg ha vært feberfri i minst 24 timer uten bruk av febernedsettende preparater. Dette gjelder alle virusvarianter. De nye reglene om lengden på isolasjonstiden gjelder også for personer som er i isolasjon når reglene trer i kraft.

– Vi må forvente økt smitte som følge av lettelsene. Vår vurdering er likevel at mer inngripende tiltak som rammer folk og næringsliv ikke er forholdsmessig, gitt at vi i dagens situasjon har en lav belastning på helsetjenesten og god kontroll på sykefraværet, sier Støre.

Ingen dansing

Serveringssteder kan nå gå tilbake til skjenking som vanlig, men stedene skal kunne sørge for en meter avstand til andre enn husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære.

Serveringssteder skal heller ikke gjennomføre aktiviteter som naturlig innebærer mindre avstand mellom gjestene enn 1 meter, for eksempel dansing, heter det i pressemeldingen.

Smittevernreglene som ble innført i desember og videreført i januar er blitt begrunnet med fare for å overbelaste helsetjenestene. Omikronvarianten har vist seg å være mer smittsom, men fører ikke til flere intensivinnleggelser.

– Mange vil bli smittet i ukene fremover, og det må vi forberede oss på, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på pressekonferansen tirsdag kveld.
– Mange vil bli smittet i ukene fremover, og det må vi forberede oss på, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på pressekonferansen tirsdag kveld. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB)

– Mange vil bli smittet i disse ukene fremover, og det må vi forberede oss på. Men nå er vi i stand til å håndtere smitteøkningen. Nå er det på tide å omstille oss og leve mer som normalt. I snart to år har vi fått høre at vi skal være redd for korona, fremover skal vi leve med viruset. Vi tar sikte på å fjerne tiltakene helt innen 17. februar hvis utviklingen ikke blir vesentlig forskjellig fra det vi når ser for oss, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.