Statsminister Erna Solberg åpnet pressekonferansen torsdag kl. 14.00.

– Dersom antall smittetilfeller uten kjent smittekilde stiger, eller lokale utbrudd ikke kommer under kontroll, vil vi vurdere å innføre mer inngripende tiltak lokalt, regionalt eller nasjonalt, sier Solberg.

Den siste tiden har det oppstått en rekke lokale utbrudd i Bergen, Fredrikstad og Sarpsborg. I Folkehelseinstituttet (FHI) sin statusrapport for forrige uke ble det meldt om en dobling av smittetilfeller på en uke, fra 728 nye tilfeller mot 377 uken før.

Regjeringen forventer flere lokale utbrudd og vurderer derfor nå ytterligere innstramninger.

– Disse tiltakene kan innføres lokalt hvis man får utbrudd, slik Bergen kommune nå har gjort. Smitteverntiltak kan også innføres for en større region eller for hele landet, dersom det blir nødvendig for å beholde kontrollen på smitten, sier Solberg.

– Det kan bli aktuelt å skjerpe inn regler på hvor mange mennesker som kan møtes samtidig, og det kan komme sterkere tiltak.

Dette er listen over de mulige tiltakene:

  • Øke fokus på å beskytte sårbare grupper, forebyggende tiltak for å unngå smitte inn i helseinstitusjoner og forsterke råd til risikogrupper
  • Oppfordring om hjemmekontor forsterkes
  • Oppfordring om å unngå kollektivtransport hvis mulig
  • Maksimalt antall som kan samles på offentlige arrangementer reduseres til 50 personer
  • Skjerpet anbefaling om avstand og antall på private sammenkomster kan eventuelt reduseres til maksimalt 5–10 personer avhengig av situasjon
  • Tillatt åpningstid i restauranter, på barer og kafeer begrenses midlertidig til for eksempel kl. 24. Full stenging kan også vurderes som midlertidig tiltak avhengig av situasjonen.
  • Anbefaling om bruk av munnbind i situasjoner der man ikke kan holde avstand, som for eksempel kollektivtrafikk i rushtid
  • Oppfordring til å la flest mulig arrangementer foregå utendørs
  • Gjøre all undervisning på universitetene digital slik at det blir minst mulig fysisk oppmøte

Av mer inngripende tiltak vil det være aktuelt å fraråde fra å reise til spesielt smitteutsatte områder i Norge.

– Vi er ikke der nå, men vi er forberedt på å gjøre det, hvis det er nødvendig, sier Solberg.

Hun sier samtidig at terskelen for å stenge skoler og barnehager er mye høyere nå enn tidligere.

Registrering av bargjester kan erstatte skjenkestopp

– Vi ruster oss for videre smittespredning, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Helseministeren oppfordrer utelivsbransjen til frivillig registrering av kontaktinformasjon for gjestene slik at smittesporing blir enklere. Den nasjonale skjenkestoppen ved midnatt kan erstattes av et slikt registreringssystem dersom smittetrykket tillater det.

– Vi må ikke bare redusere risikoen for smitte. Vi må også gjøre smittesporingsarbeidet lettere når det oppstår smitte. Ingen vet hvor smitten sprer seg neste gang, påpeker Høie.

Har plan for lettelser

Om smittesituasjonen bedrer seg vil regjeringen derimot fortsette gjenåpningen av samfunnet.

– Vi forbereder oss også på bedre tider, men vi letter ikke på koronatiltak i dagens situasjon, sier Solberg.

Blant annet vil regjeringen vurdere det nasjonale skjenkestoppet, åpne for nærkontakt i breddeidretten for voksne, og gjøre en ny vurdering på åpningen av arrangementer med 600 personer til stede samtidig. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.