– På bakgrunn av informasjon som har fremkommet i pressen, samt statsministerens egne uttalelser, har politiet besluttet å iverksette etterforskning knyttet til mulig brudd på smittevernforskriften, skriver Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding.

Etterforskningen skal avklare hva som faktisk har skjedd om hvorvidt dette kan være brudd på enten lokale eller sentrale forskrifter.

Påtalemyndigheten vil deretter vurdere om det er grunnlag for å gi en strafferettslig reaksjon.

– Vi ser på mulige brudd på enten lokale eller nasjonale smittevernforskrifter. Vi skal se på og klargjøre om det skal komme en strafferettslig reaksjon på forholdene som har skjedd, sier leder Øyvind Aas i driftsenhet Buskerud i politiet til NTB.

Han tør ikke love når etterforskningen er ferdig, men at de trolig ikke blir ferdige i løpet av helgen. Det er heller ikke avklart om statsministeren skal avhøres.

– Det er for tidlig å si hvem som blir innbefattet i etterforskningen.

20.000 kroner er det veiledende bøtenivået for brudd på regler om møteforbud når privatpersoner arrangerer. For deltakere er bøtenivået 10.000 kroner, ifølge Riksadvokatens midlertidige direktiv.

Bursdagsfeiring på Geilo

Torsdag kveld fortalte statsministeren selv at familien hennes samlet flere enn ti stykker for å spise middag sammen på Geilo.

Fredag kveld spiste Solberg-familien på restauranten Hallingstuene. Til sammen var 13 personer til stede. Ifølge statsministeren var familien fordelt på tre ulike bord, og satt med god avstand.

Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes på vinterferie på Geilo.
Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes på vinterferie på Geilo. (Foto: Privat)

– Vi trodde at denne middagen var innenfor regelverket, men det var det ikke, sa statsministeren til pressen torsdag kveld.

Hun var ikke selv til stede på denne middagen fordi hun var på Ullevål sykehus.

Dagen etter restaurantbesøket var familien på 14 samlet, inkludert Erna Solberg, i en leilighet hvor de spiste sushi. Det var ikke brudd på smittevernreglene, men i strid med myndighetenes anbefaling.

Restauranteier: – Eskalert voldsomt

Politiet kan foreløpig ikke si om restauranten statsministerens familie besøkte på fredagskvelden også etterforskes.

– Hvis jeg har gjort en feil, så må jeg jo beklage det. Men jeg synes ærlig talt dette har eskalert noe voldsomt, sier Berit Kongsvik, som eier og driver restauranten Hallingstuene på Geilo sammen med mannen, Frode Aga, til Aftenposten.

Hun er lei og frustrert over alt oppstyret etter Solberg-familiens besøk hos dem.

– Vi tenkte overhodet ikke over at gruppen som kom var tre personer mer enn det reglene tilsa. De satt jo i tre kohorter på tre forskjellige bord. Det er så mye regler å forholde seg til. Det er ditten og datten, A og B og masse tall. Det forandrer seg hele tiden, sier Kongsvik.

Professor: – Utvilsomt brudd

Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen sier til NRK at han mener dette er et klart og utvilsomt brudd på koronaforskriftens paragraf 13, som definerer hva myndighetene anser som et arrangement:

«Med arrangementer menes i forskriften følgende sammenkomster på offentlig sted eller i lokaler og utendørs arealer som leies eller lånes ut, inkludert hoteller, grendehus, forsamlingshus, konferansesaler og haller», heter det.

– Jeg mener at en leid leilighet uten tvil går under denne definisjonen. Da mener kanskje Solberg at noen som leier et hus eller en leilighet og inviterer 100 personer bare trosser anbefalinger? spør Marthinussen.

Erna Solberg fyller 60 år. Sjekk reaksjonen når hun får se bildene fra arkivet: – Åjåjåj
Statsminister Erna Solberg fyller 60 år og kommenterer bildene fra sitt politiske liv.
06:22
Publisert:

– Likhet for loven

Etter Erna Solbergs brudd på smittevernråd, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad at slike hendelser ikke nødvendigvis oppfordrer til regelbrudd.

– Jeg skal innrømme at det er veldig komplisert dette her, og særlig hvor mange som kan samles i ulike sammenhenger. Dette er blitt endret mange ganger. Uten å unnskylde, så er det klart at det kan være komplisert, sier Nakstad til VG.

Solberg samlet ifølge NRK familien to kvelder på rad og var flere enn ti personer som spiste middag sammen. Hun har beklaget at det skjedde. Samlingene var på Geilo i vinterferien.

Nakstad sier at politikeres etterlevelse ikke nødvendigvis oppfordrer til å bryte reglene.

– Men folk ønsker likhet for loven, sier han.

Han sier at han ikke kjenner alle detaljene, men sier statsministeren ikke har brutt en forskrift, men et råd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.