– Jeg er redd smitte vil spre seg via helsepersonell på grunn av manglende smittevern. I det øyeblikket det skjer, blir det en kollaps av fastlegesystemet i Oslo, sier Nina Irene Wiggen, hovedtillitsvalgt for fastlegene i hovedstaden, til VG.

Flere fastlegesentre i landet så seg nødt til å stenge da mulige koronasmittede dukket opp. Nå har de fleste konsultasjoner flyttet over på video, telefon og e-konsultasjon, med mindre klinisk undersøkelse er stengt nødvendig, skriver VG.

Flere sentre i Oslo har opptil 15.000 pasienter på listene sine. Wiggen sier flere fastlegesentre er stengt.

– Det skal ikke så mange fastlegesentre til som stenger før systemet kollapser. Vi står i fare for å miste primærhelsetjenesten til alle de som ikke er virussyke, sier Wiggen.

Den største utfordringen de står overfor, er mangelen på utstyr, sier Wiggen. Hun forteller at mange fastleger ikke har noe annet en engangshansker å beskytte seg med.

Medisinsk fagsjef Johan Ludvig Torper i Oslo kommune forsikrer at smittevernutstyr er på vei.

Amerikanske forskere har begynt de første vaksineforsøkene mot koronavirus - på mennesker
Vaksineforsøkene mot koronavirus består av to doser med én måneds mellomrom.
00:50
Publisert:

– De neste dagene vil kommunen motta smittevernutstyr som gjør at vi skal klare å sikre forsvarlige tjenester både for ansatte og innbyggere, sier han til VG.

Kommunen håper på å få plass egne klinikker som skal ta imot personer med luftveissymptomer i neste uke.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.