For et par dager siden gikk Norsk Luftambulanse ut og istemte helseminister Bent Høies advarsel om å reise på hytta, i fall de skulle bli syke og måtte hentes hjem.

Det er tolv baser og tretten helikoptre i drift for Norsk Luftambulanse.

Søndag ble det bekreftet at en helikoptertekniker har fått påvist koronasmitte og derfor er i alt 16 teknikere nå satt i karantene til de får gjennomført tester og får resultater.

Det utgjør halve teknikerstaben.

– Vi regner med å få situasjonen avklart i løpet av 48 timer, og er i dialog med helsemyndighetene for innfasing av folk på jobb igjen, sier administrerende direktør Rune Midtgaard i Norsk Luftambulanse.

– Hva er det verste scenarioet?

– Dersom en stor del av teknikerne blir stående utenfor drift, så er vi heller ikke luftdyktige og det er ikke bra, sier Midtgaard og legger til:

– Selve kapasiteten i luftambulansen er knyttet til at vi har operative helikoptre ute på de 12 basene. Det har vi. Teknikernes jobb er å gjennomføre vedlikehold på helikoptrene og holde disse luftdyktige. I det korte perspektivet påvirkes ikke aktiviteten ute på basene.

«Ikke lett å få hentet inn andre»

Der Oslo universitetssykehus nå har begynt å kalle inn folk for å sikre at de har nok bemanning, er situasjonen annerledes for teknikerstaben til luftambulansen, som driver med nettopp spesialkompetanse.

Både viruskrisen og klimakrisen har vært forutsett. – Det er en såkalt svart svane
Det internasjonale energibyrået anslår nå en nedgang i det globale oljeforbruket, for første gang siden finanskrisen.
02:55
Publisert:

– Det er ikke lett å få hentet inn andre folk, men vi gjør det vi kan, sier Midtgaard.

Han understreker at de har vært tidlig ute med forholdsregler nettopp fordi en smittespredning kan ramme dem hardt, og at de har god dialog med de beste på feltet i landet.

– Dersom dere får redusert bemanning: Hvem er de første som blir rammet?

– Det er det helsevesenet og ikke vi som tar stilling til. Vi er en underleverandør til spesialisthelsetjenesten. Så nasjonal prioritering er det de som tar seg av. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.