Oppdatert klokken 16.26: Helsedirektoratet anmoder om at det innføres krav til koronatest for alle reisende fra Storbritannia umiddelbart.

Folkehelseinstituttet skriver i en melding søndag at de har foreslått for Helse- og omsorgsdepartementet at man for å vinne tid til å skaffe mer kunnskap om denne varianten bør vurdere å gjøre følgende:

  • Styrke etterlevelse av karantenereglene og informasjon om dette til reisende fra Storbritannia (det vil si alle som har hatt opphold i Storbritannia siste 14 dager).
  • Gi råd om PCR-test av alle reisende fra Storbritannia (også norske borgere) innen et døgn etter ankomst i Norge (i tillegg til gjeldende krav om negativ test 72 timer før innreise til Norge).
  • Se nærmere på unntaksreglene for karantene for reisende fra Storbritannia og vurdere innstramning.

Ber om test for alle

Like før klokken 16.30 søndag meldte NTB at Helsedirektoratet anmoder om at det innføres krav til koronatest for alle innreisende fra Storbritannia umiddelbart.

– Vi ber om at alle som har vært i Storbritannia i løpet av de siste 14 dagene, og de som nå ankommer Norge, tester seg for covid-19. Testene vil bli analysert hos Folkehelseinstituttet for å avdekke eventuelle nye virusmutasjoner, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet i en pressemelding søndag ettermiddag.

Alle innreisende fra Storbritannia må vise negativ test på covid-19 ved ankomst til Norge og må følge karantenereglene, skriver direktoratet.

Stanser flyvninger

Søndag ettermiddag oppfordret Verdens helseorganisasjon (WHO) europeiske medlemsland om å stramme inn tiltakene mot koronaviruset som følge av nyheten om at en mutert, hurtigspredende variant av viruset har dukket opp i Storbritannia, ifølge AFP.

Nederland var først ute søndag med å forby flyvninger fra Storbritannia til eget land. Forbudet trådte i kraft søndag morgen, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg, og vil vare i hvert fall til 1. januar.

London stenges ned i julen.
London stenges ned i julen. (Foto: Alberto Pezzali/AP Photo/NTB)

Italia og Wien i Østerrike gjør det samme, mens Belgia innfører forbud både mot flyvninger og togreiser fra Storbritannia til landet.

Den franske tv-kanalen BFM melder at myndighetene gjør en «seriøs» vurdering av om også Frankrike skal stoppe flyvninger.

President Emmanuel Macron var ifølge kanalen søndag på telefon med Tysklands forbundskansler Angela Merkel og president for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen.

Også Tyskland vurderer å stanse flyvninger inn og ut av Storbritannia, ifølge AFP.

Lederen av det konservative partiet Moderaterna i Sverige, Ulf Kristersson vil også innføre reiseforbud fra Storbritannia på grunn av den nye virusvarianten.

På sin Facebook-side skriver han at han er «dypt bekymret» over nyhetene fra Storbritannia.

Stenger ned

I Sørøst-England har det vært en rask økning i smitte fra uke 41 til uke 50. Mange av tilfellene skyldes en ny variant av koronaviruset. Varianten har flere endringer, det vil si mutasjoner og delesjoner, i områder av viruset som er viktige for smittsomhet.

Ifølge britiske myndigheter er trolig den nye virusvarianten inntil 70 prosent mer smittsom. I deler av Storbritannia innføres derfor ekstra strenge tiltak i områder der dette viruset er påvist. Varianten er også funnet i andre land, blant annet Danmark.

Det var lørdag Storbritannias statsminister Boris Johnson orienterte om den nye virusmutasjonen som herjet landet. Samtidig varslet han at London og flere områder i Sørøst-England stenges ned i julen. Heretter er det ikke lov å reise inn eller ut av områder som nå er kategorisert som nivå fire, samtidig forbys det å feire jul sammen med andre enn de man bor sammen med.

Helseminister Matt Hancock fulgte søndag opp og sa til BBC at situasjonen er på vei ut av kontroll, og at det derfor blir nødvendig å innføre en rekke strenge tiltak.

Han oppfordrer britene til å oppføre seg som om de er smittet.

– Det jeg ønsker å si til alle, er at dersom du oppfører deg som om du har viruset, så vil det stoppe viruset fra å spre seg til andre, og alle har et ansvar, sier Hancock.

FHI: – Ikke oppdaget i Norge

Folkehelseinstituttet følger nå med på mutasjoner og andre endringer i koronaviruset både nasjonalt og internasjonalt.

– Vi følger særlig med på endringer i dette spike-proteinet som er taggen på viruset, fordi den er så viktig for virusets evne til å smitte mennesker. Det er også det området de fleste vaksinene har som angrepspunkt. Skjer det større endringer der, kan det få betydning for smittsomheten. Teoretisk sett kan det også gjøre tester mindre følsomme og vaksinasjon mindre effektivt, men så langt er dette bare hypoteser, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

– Vi har per i dag ikke oppdaget virusvarianter i Norge der vi har konkludert med endringene har påvirket smittsomheten, slik som den nye virusvarianten i Storbritannia trolig ser ut til å ha, sier Vold.

Vurderer strengere tiltak

– Det er viktig at vi handler raskt for å prøve å unngå at denne virusvarianten kommer til Norge og spres videre innenlands her i Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

– Alle som har ankommet fra Storbritannia de siste 14 dager må etterleve karantenereglene. Vi har strenge innreisetiltak, men vurderer nå om det er nødvendig å sette inn ytterligere tiltak, legger han til.

Helsedirektoratet har fått i oppdrag å styrke informasjonen om karantenereglene til de som kommer eller har kommet fra Storbritannia de siste 14 dagene.

Folkehelseinstituttet gjør nå følgende:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Følger situasjonen nøye sammen med nordiske og europeiske søsterinstitutter og vurderer risikoen for Norge.
  • Intensiverer overvåkningen av virusvarianter ved å informere de medisinsk-mikrobiologiske laboratoriene og samle inn relevante prøver fra dem.
  • Informerer kommunene om at de må være særlig oppmerksomme på smitte fra Storbritannia og noterer dette på prøver som sendes laboratoriene.
  • Orienterer seg om hva leverandørene av tester og vaksiner melder om denne varianten.