200 millioner doser skal leveres i 2021, opplyser Johnson & Johnson.

Vaksinen ble torsdag den fjerde som er godkjent av EU, etter at også EU-kommisjonen vendte tommelen opp.

Dette er en vaksine det er knyttet spenning til. I motsetning til de andre, tas den i bare én dose. Det betyr at de 900.000 dosene Norge etter planen skal få i andre kvartal, er nok til å vaksinere like mange innbyggere.

– Det er gode nyheter at Johnson & Johnson får midlertidig godkjennelse for bruk i EU. Det vil hjelpe oss i Norge også, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NTB.

– Vil levere forventet volum

Helseminister Bent Høie (H) sier det er særlig viktig at én dose holder for Johnson & Johnson-vaksinen, som også kalles Janssen-vaksinen etter det belgiske selskapet som har stått for utviklingen.

– Flere av vaksineprodusentene har hatt utfordringer ved oppstart av produksjon, men vår forventning er at Janssen vil levere forventet volum til Europa, sier Høie.

Det er fremdeles ikke kjent hvor mange doser Norge vil motta fra andre halvdel april.

Folkehelseinstituttets overlege Are Stuwitz Berg kunne tidligere torsdag ettermiddag ikke gi noen svar om når Norge skulle få vaksinene:

– Vi vet litt lite om leveringsplanene fra Johnson & Johnson ennå. Vi er glad for at den er godkjent, da har vi en fjerde vaksine i det europeiske markedet. Men akkurat hvor mye det vil ha å si, det vet vi ikke riktig ennå, sa han til NTB.

Fjerde vaksine

Vaksinen er den fjerde som godkjennes i EU. Fra før er vaksinene fra Pfizer/Biontech, Moderna og AstraZeneca tatt i bruk.

Kliniske tester har vist at den nye vaksinen kan være opptil 72 prosent effektiv, skriver New York Times. Ifølge det norske Legemiddelverket viser studier at den er minst 67 prosent effektiv.

– Beskyttelsen ser ut til å være god i alle aldersgrupper som var med i studien, og hos dem som hadde underliggende sykdommer som for eksempel høyt blodtrykk, diabetes, hjertesykdom, astma/KOLS, overvekt og velregulert hiv-infeksjon, skriver Legemiddelverket i sin analyse.

Legemiddelverket påpeker at det er ingen eller begrensede data om hvor effektiv vaksinen er for barn og unge under 18. Det samme gjelder eldre over 75 år, men vaksinen antas å beskytte også denne aldersgruppen.

Formelt godkjent

Etter anbefaling fra EMA ga EU-kommisjonen vaksinen torsdag ettermiddag det kalles en betinget markedsgodkjenning. Det betyr at man kan begynne å distribuere vaksinen og gi den til personer i EU og Norge.

De første 55 millioner dosene skal komme i andre kvartal, men produsenten varslet denne uken at forsyningsproblemer kunne gjøre det vanskelig å oppnå dette innen utgangen av juni.

Ifølge Reuters sa en høyt plassert EU-kilde at produsenten ikke anså det som umulig å nå målet, men at utfordringer med leveranse av ingredienser og utstyr satte selskapet under press. Forsinkelser i leveransene vil være dårlig nytt for EU, som allerede har fått kritikk for å være trege med utrullingen av vaksinene.

Vaksinen som nå får tommelen opp, er utviklet av belgiske Janssen Pharmaceutica, som er en del av Johnson & Johnson. I USA får selskapet hjelp av konkurrenten Merck til å produsere covid-19-vaksinen.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.